Filistin’i Para İle Satın Alma Projesi

Siyonist işgal devleti İsrail’in imdanına yetişircesine Trump’ın ‘yüzyılın planı’ olarak sunduğu önerisine karşı Filistin halkına direnişten başka yol kalmıyor.

28 Ocak tarihinde Amerika’nın « Yüzyılın Anlaşması » adıyla sunduğu Ortadoğu Barış Planı yine bölge halkları için işgal ve sömürüden ibaret. 

Kudüs’ün neredeyse tamamının İsrail’e bırakılacağı öneri ile esasen tarihsel Filistin topraklarının parçalanarak iyice küçültülmesi hedefleniyor.

Sözde barış projesinde 1947’de ve 1967’de yaşanan işgal sonrası evlerini terk etmek zorunda kalan yedi milyona yakın Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkı ise elbette yer almıyor.

180 sayfalık Amerikan projesine göre « kendi kendini yönetecek bir Filistin devleti mümkün olacak » ancak bu Filistin devletinin silahlanması, başka bir ülkeyle anlaşma yapması tamamen İsrail’in onayına tabii kalacak. 45. Sayfada yer alan harita ile projenin tek amacının İsrail’in güvenliği olduğu ortaya çıkıyor.

Son 95 sayfa ise tamamen ekonomi denilen sömürü projesine ayrılmış. Filistinlileri kalkınma ve iş imkanlarıyla ikna etmeyi uman Amerika projesini detaylandırmış. Buna göre Trump’ün damadı Jared Kushner’ın başında olduğu proje ile, Filistinlilerin nasıl bir yönetim, ekonomik sistem, sağlık ve eğitim sistemi yürütebilecekleri ‘bağımsız yönetim’ planı sunuluyor. Özet olarak şartları, yani İsrail devletinin güvenliği merkezli bir ‘özel bağımsız yönetim’ şeklini kabul eden, İsrail’i tanıyan ve toprak talep etmeyen ve önerilen model ile yönetimi kabul eden Filistinlilere 1 milyon iş imkanı, milyarlarca dolar yatırım sözü veriliyor.

Bu proje karşısında bir araya gelen Filistinli örgüt liderlerin ve temsilcileri bu plana karşı duruşlarını paylaştılar.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi üyesi Camil Mezher, Filistin hükümetini Oslo dahil İsrail ile tüm anlaşmalardan çekilmeye çağırdı.

Hamas liderlerinden Salah el-Bardavil, bir araya gelişin sadece ‘yüzyılın anlaşmasına’ karşı mücadele mekanizmalarını tartışma üzerinde yoğunlaşması gerektiğini belirtti.

İslami Cihat Politik Büro üyesi Nafez Azzam ise  “Filistin halkı birleşmek ve ‘yüzyılın anlaşmasına’ karşı stratejiyi belirlemek zorunda” diye konuştu.

Konferansın sonuç bildirgesinde, ‘Yüzyılın Anlaşması’na karşı mücadele için mevcut tüm güçlerin katılımıyla Yüksek Ulusal Komite’nin oluşturulduğu ilan edildi.

Öte yandan, Arap Birliği olağanüstü toplatısına katılan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas  “Trump’ın Yüzyılın Anlaşması planını reddediyorum. Kudüs’ü satan veya Kudüs’ten vazgeçen biri olarak tarihte yer almayacağım” açıklamasını yaptı.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.