19 Aralık 2020 tarihinde, 19-22 Aralık 2000 Hapishaneler katliamının 20. yıl dönümünde, tecride karşı verilen mücadeleyi anlatan F tipi filmin Rusça alt yazılarla hazırlanan halinin internet üzerinden bir gösterimi yapıldı. Filmimiz 2 aylık yoğun bir çalışma sürecinin ardından izleyicilerle buluştu.
Gösterim Türkiye saati ile saat 19:00 da başladı. Video paylaşım sitesi YouTube ve Facebook üzerinden yapılan gösterime yaklaşık olarak 40 kişi katıldı. 19 Aralıktan bugüne kadar (7 Ocak 2021), filmimiz Youtube’de 259 kez, Facebook’ta 69 kez, Rus sosyal medya sitesi Vkontakte’de ise 55 kez izlendi, yani toplamda 383 kişiye ulaştığımızı söyleyebiliriz.
Filmin gösteriminden yaklaşık 1 hafta önce, 14 Aralık günü sosyal medya üzerinden bir duyuru kampanyası yapıldı. Bu duyuru kampanyası dahilinde çağrı metninin yanında, Grup Yorum emekçileri ve bizzat F tipi filmin yapımında yer alan Selma ve İnan Altın ile Halk Okulu dergisinin 2019 yılında yapmış olduğu röportajın bir kısmı Rusçaya çevrilerek yayınlandı, ayrıca Filmin Rusça dilinde bir afişi de hazılanarak yayınlandı. Bunun yanı sıra Filmin fragmanına Rusça alt yazılar eklenerek insanların doğru bir şekilde bilgilenmesi amacı ile paylaşıldı. Sadece birkaç günde bu fragman 470 kişi tarafından izlendi.
Rus sosyal medya sitesi Vkontakte de ki bir çok sol-sosyalist yayın yapan sayfa duyuruyu paylaşarak filmin daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağladı. Neredeyse gösterimden önce ki son ana kadar devam eden kampanya boyunca Rusya’da ki çok sayıda sol, komünist, sosyalist, ilerici ve demokrat yapılara filmin gösteriminin duyurusu gönderildi. Kampanya çerçevesinde Grup Yorumun Moskova sonrası, sanatçılarla röportaj yapan Rusyalı sosyalist gazeteci Konstantin Syomin’de filmimizin gösteriminin duyurusunu kişisel sosyal medya sayfalarında paylaşarak oldukça geniş olan kendi izleyici kitlesine ulaşmasını sağladı. Ayrıca kampanyanın son gününde, Ukraynalı sol internet sitesi Liva.com.ua da Selma ve İnan Altının Halk Okulu dergisine vermiş oldukları röportajı yayınladı.
Rus sosyal medya sitesi Vkontakte’de gösterim için özel olarak oluşturulan sayfa 426 kişi tarafından ziyaret edildi. Sayfayı ziyaret eden kişilerin 90% Rusyadan diğer geri kalanı ise Belarus, Ukrayna ve Kazakistandan olan kişiler. Facebookta oluşturulan sayfa ise 228 kişiye ulaştı.
Yukarıda’da belirtiğimiz gibi, filmin başarı ile izleyiciler önünde gösteriminin yapılması için 2 ay süren yoğun emek verilen bir süreçten geçildi. Ama asıl olarak F tipi filmin Rusça alt yazılarla Sovyet halkları ile buluşması fikri ilk olarak geçtiğimiz yılın Haziran ayında, Grup Yorumla dayanışma komitesi tarafından yine internet ortamında gerçekleştirilen gösterimden sonra ortaya çıktı. Ancak o sırada devam eden Ölüm Orucu direnişine yoğunlaşılması üzerine bu fikrin hayata geçirilmesi bir süre için ertelendi.
Direnişin zaferle sonuçlanmasından sonra New Solution(Yeni Çözüm) internet dergisi, Ukraynadan Borotba(Mücadele) Marksist Birliği, İspanyadan Anti-Emperyalist Enternasyonalist Cephe ve Anti-Emperyalist Cephe – Belarus, üyelerinden oluşan bir ekip Ekim ayı ortalarında filmin alt yazılarının İngilizceden, Rusçaya çevrilmesi ve gösterimle ilgili diğer işler üzerine çalışmaya başladı. Haftalar süren çalışma sonucunda Filmin alt yazıları, duyuru için kullanılacak diğer materyaller ile birlikte kolektif bir biçimde hazırlandı. Büyük bir emek, özveri ve inançla sürdürülen çalışma iyi bir netice verdi diyebiliriz. İsterdik ki daha da fazla insana ulaşalım, ancak şu ana kadar ulaştığımız izleyici kitlesi bile bizim için gurur verici, ve insanların gerçekten Türkiyede verilen devrimci mücadeleye ilgi duyduklarını gösteriyor. Buna kanıt olarak filmimiz hakkında, onu izleyen insanlar tarafından yapılan yorumları gösterebiliriz. Aşağıda bunlardan bazılarını paylaşıyoruz.
Elena Caparidze:
Bu duygulu ve değerli film için çok teşekkür ederim. Rot Front / Kızıl Cepheden selamlar!
Anastasiya Troyka:
Bana böyle bir filmi izleme fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim! Benim üzerimde büyük bir etki bıraktı. Gözyaşlarını tutamadım. Ve insanların kararlılığının, boyun eğmeyen iradelerinin ve insanlıklarının sergilendiği tüm anlar çok ilham verici.
Leonid Golovanov:
Film insanda çok derin bir öfte uyandırıyor. Çok kaliteli bir şekilde çekilmiş, ve oyuncuların performansı gayet doğal. İfade özgürlüğünün geleceğini anlamak isteyenler için mutlaka izlenilmesi gereken bir yapım.
Yulia Rıbalko:
Tek nefeste izledim, gece geç saatlerde izlediğim için yayını 2 ayrı parçaya bölmek istedim, ancak kendimi izlemeye devam etmekten alıkoyamadım. Oyunculuk, filmin çekildiği set ve genel olarak filmin kalitesi çok üst bir seviyede. Film izleyeni her karakterle aynı duyguları yaşamasını sağlıyor, karakterlerin gerçekten yaşamasını istiyor insan. Bugün yeterince böyle özverili savaşçılar yok ve bunun gibi her ölümle sayılarının daha da azalması çok acı verici. Ama belki de bu tür yerlerde, yani hapishanelerin duvarları ardında, bir kişinin en iyi protesto biçimi, tam da böyle bir mücadeledir, bu insanların her dakikası bir mücadele içindeydi ve hatta ölümleri bile, başkalarının özgürlüğü için bir mücadele aslında. Vahşi bir canavar gibi kardeşini parçalara ayıran, hapishaneler ve işkencelerle ona işkence eden insanlık için çok acı verici bir durum. İnsanlığı daha ilerici bir düşünceye götürebilecek yetenekli insanları yok ediyor – her şeyin asıl suçlusu kapitalizm, başkalarının kanı pahasına hayatta kalmaya çalışıyor. Sıradan insanların birleşmesi, burjuva sınıfı için en korkunç şeydir ve filmde, tüm güçleriyle insanları birbirlerinden izole etmeye çalıştıkları gösterilmektedir – bu, hapishane’de bunun en iyi kanıtıdır.
Bu film gösterimi ile amacımız, yıkılan Sovyetler Birliği ülkelerinin halklarına, Türkiye’deki devrimcilerin hapishanelerde zulme karşı direniş geleneğini tanıtmaktı. Halk hangi şartlarda olursa olsun, insanların savaşmaya devam edebilecekleri ve oligarşinin hapishane hücrelerini direniş alanına çevirebilecekleri birçok yol ve yöntemin var olduğunu göstermek istedik. Umarız bu film, izleyenleri ülkelerindeki siyasi tutukluların direnmek için nasıl bir yol bulabileceklerini düşünmeye iter.
Grup Yorumla dayanışma komitesi