Sıra Kapadokya’da !

Sıra sıra ülkenin topraklarına göz dikiliyor. Faşist AKP iktidarı buna izin vermeye devam ediyor. ÜLKE TALAN EDİLİYOR. SU, TOPRAK ,HAVA ZEHİRLENİYOR

Çanakkale Kazdağları bölgesinde eylemlere neden olan altın madeleri ülke gündemine geliyor sürekli. Şimdi de Türkiye’nin en önemli tarihi ve turistik bölgelerinden Kapadokya’da altın tehdidiyle karşı karşıya.

Bundan sonraki talan yeri ülkenin neresi olacak !

Kanadalı Centerra maden şirketi bin 1306 hektarlık UNESCO’nun dünya mirası listesinde yer alan ve Türkiye’nin en değerli turizm alanlarından biri olan Kapadokya’da altın aramak için Enerji Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden resmi bir şekilde ruhsat aldı. 

Doğa harikası Kazdağları’ndaki ormanlık alanları yok etmişti  Kanadalı altıncılar. Şimdi de sıra Kapadokya’da. 

Kanadalı şirketin sondaja başlamasıyla haberdar olan yöre halkı, madenin durdurulması için on binlerce itiraz dilekçesi toplayarak 21 Ocak’ta dava açtı. Eylemler hayata geçirildi.

Özkonaklılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Enver Göçek, “Bin bir çabayla ağaçlandırdığımız ve orman arazisi ilan ettirdiğimiz bölgede ağaçları kestiler. Böyle bir maden girişimi doğaya vurduğu gibi turizme de balta vuracak” dedi. 

Özkonaklılar Derneği Başkanı Enver Göçek, altın madeni ruhsatının toplamının aslında bin 300 hektar alanı kapsadığını, ilk etapta çalışmanın 406 hektarlık alan için yapıldığını belirterek, “Diğer 900 hektarlık alan Kızılırmak’a kadar uzanıyor. Jeoloji Mühendisleri Ziyaret Dağı’ndan fay geçtiğini, ani ve yoğun yağışın 2019’da olduğu gibi sele neden olabileceğini belirtiyorlar” dedi. 

Böylece Kızılırmak’ta tehlike altında olduğu açıkça ortadır. 

Ayrıca halk siyanür tehdidi altında olduğu için Cumhurbaşkanlığı’na da şikayette bulundu. Ancak Cumhurbaşkanlığı, Kapadokya’nın yanı sıra Kızılırmak suyunu da tehdit eden altın madeninin Kapadokya sınırları içinde yer almadığını iddia ediyor.

Özkonak Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği bölgenin aktif fay hattında olduğu, ruhsat sahasının Kızılırmak havzasına kadar uzandığına dikkat çekiyor. Olası bir depremde siyanür havuzunun çatlaması ya da sık yaşanan sel sularının havuza ulaşması halinde Kızılırmak suyuna siyanür zehrinin karışabileceği uyarısı yaptı. Birçok kentin içinden geçen Kızılırmak aynı zamanda Başkent Ankara’nın su ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılıyor.

Tarihi ve kültürel miras Kapadokya alanının hemen sınırında, dünyaca ünlü yeraltı şehrine 400 metre, 4. yüzyıldan kalan Belha Manastırı’na sadece 150 metre mesafede olduğu belirtilen altın arama sahasının aynı zamanda Anadolu’ya ilk gelen 12 Türk beyinin mezarlarının yer aldığı alana da sınır olduğu ifade edildi.

Dünyanın dört bir yanından turist ağırlayan Kapadokya’nın altın madeni ve siyanür riskiyle karşı karşıya bırakılması halinde hem insan sağlığının ciddi tehlikeye gireceği hem de milyonlarca yılda oluşan tarihi turistik bölgenin zarar göreceği belirtildi.

Macit, belediyenin araçlarıyla Özkonak’ın ortasına, “Ziyaret Dağı’nda altın arama iptal edilmelidir. Kapadokya’nın her taşı altından değerlidir” ve “Kapadokya’nın Üstü altından daha değerlidir.” yazan afiş düzenlendi.

Sosyal ağlarda paylaşın