Emperyalizmin Hedefindeki Üç Ülkeden Ortak Panel

27 Haziran Perşembe günü Viyana’da emperyalizmin ekonomik, siyasi, askeri kuşatması altındaki üç ülkenin Büyükelçilerinin katılımıyla bir panel düzenlendi.


Bu ülkelere uygulanan ambargo ve yaptırımlara karşı gerçekleştirilen panelde, emperyalizmin bu dayatmaları teşhir edilerek, emperyalizmin bu ülkelerden elini çekmesi istendi.
Palais Coburg’da gerçekleştirilen panele çok sayıda diplomat, aydınlar ve hukuk uzmanları katıldı.
Panelin açılış konuşması, Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza Monserrat tarafından yapıldı. Monserrat, ABD tarafından uygulanan ambargonun ülkesine ve özellikle halkına ne denli zarar verdiğini rakamlarla anlattı.

Venezuela devletine ait 5 trilyon Doların ABD tarafından bloke
edildiği ve bu paranın ilaç alımı ve sanayi için ayırıldığına dikkat çekti.
Monserrat, son süreçte ülkesindeki elektrik sistemine karşı gerçekleştirilen cyber saldırıdan ve Küba’ya gönderilmek istenen petrol nakliyatının engellenmesinden de emperyalizmin sorumlu olduğunu belirtti. .
Monserrat, “ABD Venezuela’ya kendisine bağımlı hale getirmek için gıda, eğitim gibi alanları ödenmez kılmak istiyor” dedi.
Yaptırımlar Halklara Zarar Veriyor
Açılış konuşmnasından sonra, BM İnsan Hakları Konseyi özel raportörü İdriss Jazairy söz alarak, emperyalizmin dayatmaları “tek yanlı zorlayıcı tedbirler (UCM-Unilateral Coercive Measures)” üzerine konuştu.
Jazairy, söz konusu dayatmaların açıklanan gerekçelerin aksine, halkların haklarını ihlal ettiğini, öne sürülen değişiklikleri sağlamak yerine Küba, Venezuela ve İran halklarına zarar verdiğini vurguladı.
Panelin moderatörü olan İspanyol tarihçi, yazar ve editör İgnacio Ramonet ise, konuşmasında medyanın bu emperyalist saldırı ve dayatmalardaki rolünü anlattı.
“Milli Güvenlik” Adına ABD Çıkarları Meşrulaştırılıyor
Panelin konuşmacılarından Asya-Afrika Hukuk Danışma (AALCO) eski genel sekreteri Rahmat Mohamad, tekyanlı yaptırımların “insani yönde çıkardığı sonuçları” anlatarak, “Milli Güvenlik adına ABD tedbirlerinin meşrulaştırılmaya çalışıldığına” dikkat çekti. Mohamad, konuşmasını “Ülke dışında tedbirlerin dayatılması Uluslararası hukuka aykırı… ülkelerin, yasadışı tedbirlere karşı pratik adımları geliştirmeleri gerekir.” diyerek tamamladı. Panel, misafirlerin kısa açıklamalarıyla devam etti.
Ardından ise, İran Dışişleri Bakan yardımcısı, ardından Rusya, Çin ve Suriye Büyükelçileri ülkelerine ve halklarına yönelik emperyalist yaptırımların amaç ve etkileri üzerinde konuştular.

Büyükelcilerden Ortak Açıklama:
En son İran Büyükelçi Kazem Gharib Abadi, Küba ve Venezuela elçilileriyle yanyana ortak açıklamayı okudu. Büyükelçiler açıklamalarında, ülkeleriine yönelik emperyalist baskı ve kuşatmaların sonuçlarını anlatarak, bu yaptırımlara, baskılara son verilmesini istediler.
Program, moderatör yazar İgnacio Ramonet’in tüm konuşmaları toparlayan özetiyle sona erdi.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.