Emperyalizm, Halkların Başına Yağan Bombadır!.. 20 Yılda 326 Bin Bomba!..

ABD emperyalizmi, 2001’den bu yana dünya halklarının üzerine 326 bin bomba ve füze yağdırdı.

ParsToday’ın Amerika’da yayın yapan bir internet sitesinden aktardığı verilere göre, Amerikan Hava Kuvvetleri, son 20 yılda başka ülkelere her gün ortalama 46 bomba ve füze attı.

ABD Hava Kuvvetlerinin bildirileri ve verileri temel alınarak hazırlanan araştırmada, bu 20 yılda ABD’nin sürekli bir saldırı halinde olduğu, savaş halinde olmadığı bir zamanın olmadığı görülüyor.

Son 20 yıldaki bu emperyalist askeri saldırıların yarıya yakını Irak ve Suriye’ye yönelik olarak gerçekleştirildi.

Bu iki ülkeye 20 yılda 152.000 bomba ve füze atıldı.

Sadece 2019 yılında, sadece Afganistan’a günde ortalama 20 bomba atıldı.

ABD emperyalizmi, 1990’da Irak’a yönelik olarak başlattığı Körfez çıkarmasından bu yana, dünyanın çeşitli ülke ve halklarına karşı durmayan bir saldırı içinde. Saldırıların bir kısmı zaman zaman “NATO şemsiyesi” altında, bir kısmı ise “ABD ve müttefikleri” adı altında gerçekleştirilse de, saldırının başını her zaman Amerikan emperyalizmi çekti.

Bombaların ve füzelerin gerekçesi, bazen “halkları diktatörlerden kurtarmak” oldu, bazen “demokrasiyi kurmak”… Bombalar, kurtarılan(!) halkların başına yağdı. Saddam’dan, Esad’dan, Kaddafi’den kurtarılmak(!) istenen halkların milyonlarca evladı bu 326 bin bomba ve füzeyle katledildi.   

Elbette, 326 bin sadece rakam değil. 326 bin, parçalanmış bedenler, kana bulanmış topraklar, toprağın üzerine saçılmış kollar, bacaklar, ömrünü tamamlayamamış çocuklar ve gençler demek. 326 bin, seller gibi akan kan, seller gibi gözyaşı demek.  

Bu araştırmanın sonucunda 2001’den beri ABD ve Müttefiklerinin başka ülkeler attığı füze ve bombaların sayısını gösteren bir şema da hazırlandı. Bu şemayı da aşağıda sunuyoruz. 

Sosyal ağlarda paylaşın