Belçika’da Polis Provokasyonu

Geçtiğimiz günlerde Belçika’nın Liege şehrinde hamile bir Afrikalı kadına polisin işkence yapması üzerine bu Cumartesi yapılan protestolara polis saldırdı.

İşine giderken düşen bir hasta kadına yardım eden Afrikalı kadın işe gitmk için olay yerinden ayrılmak istedi. Polisin “tek şahit sensin biraz kalmanız gerekiyor” demesi üzerine iş yerine telefon etmek isteyen kadına polisin tavrı kameralara yansıdı. Kadının hamile olduğunu belirtmesine rağmen işkenceye devam etmesi üzerine çevreden insanlar tepki gösterdi. Bunun üzerine işkence yapmakta ısrar eden polis, takviye istedi ve tek “suçu” hasta birine yardım etmek olan kadını gözaltına aldı.

Bu hafta Cumartesi günü bu yaşananları protesto amacıyla yapılan gösteri de polis provokasyon yaptı. Bunun çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu kalabalık bir grup polis ile çatıştı.
Biber gazı, tazyikli su, jop ile saldıran polis karşısında geri adım atmayan kalabalık saatlerce direndi. Olaylar esnasında ve sonrasında tüm şehir polis tarafından abluka altına alındı.

Polisin tüm Avrupa’da olduğu gibi Belçika’da da hak arama eylemlerine ve özellikle yabancılara karşı saldırganlığı her geçen gün artmakta. Gözaltına alınan yabancıların karakolda öldürülmesi vakalarında artış görülmesi Avrupa’da işkence gerçeğini gözler önüne seriyor.

Cumartesi yaşanan olaylar ile ilgili ise Belçika basını tek bir ağızdan polisi savundu, eylem yapanları karaladı.  Her protesto eylemlerinde olabilecek mağazalara saldırma görüntülerini ön plana çıkarttı. Polisin meşru haklarının kullanan göstericileri provoke etmesinden bahstemed. Yapılan gösterinin nedeni ile ilgili bir tek satıra rastlanmadı.

Sosyal ağlarda paylaşın