Emperyalizm Halk Cephelilere Saldırıyor- 1: Musa Aşoğlu’na Hollanda’ya İade Davası Açıldı

Musa Aşoğlu, 7 yıldır Almanya hapishanelerinde tutsak.
Tahliyesine 1 ay kala, savcı,
Musa Aşoğlu’nun tahliye edildiğinde Almanya’da tutulmaması ve derhal sınırdışı edilmesi için bir dava açtı.
Davanın duruşması 20 Temmuz’da yapıldı.

AŞOĞLU, DURUŞMAYA ELLERİ-AYAKLARI KELEPÇELİ GETİRİLDİ

20 Temmuz günü Almanya’nın Hamburg şehrinde yapılan mahkemede, Musa Aşoğlu mahkemeye, elleri ve ayakları kelepçeli olarak getirildi.
Cezası bir ay sonra bitmesine rağmen alman polisi ve mahkeme heyeti, Musa Aşoğlu’nun “tehlikeli” biri olması ve mahkeme salonundan “kaçırılması ihtimali” gibi gerçekçiliği olmayan bahanelerle, Aşoğlu’nun elleri ve ayaklarına kelepçe vurdurttu.

YANLIŞ SORU, DOĞRU CEVAP

Mahkemenin başlangıcında hâkim Musa Aşoğlu’na “neden Almanya’da kalmak istediğini” sordu.
Musa Aşoğlu ise sorunun yanlış olduğunu belirterek “neden Hollanda’ya iade edilmek istemediğini” anlatacağını söyledi.
Musa Aşoğlu Hollanda’ya iade edilirse orda yeniden bir yargılama süreci olmayacağının ve ABD’ye iadesinin gündeme gelmeyeceğinin bir garantisi olmadığını vurguladı. Bu nedenlerle Hollanda’dan bunların olmayacağına dair resmi bir bilgi gelmediği sürece Hollanda’ya iadeyi kabul etmeyeceğini açıkladı.

NE DEĞİŞTİ DE ŞİMDİ BU DAVA AÇILDI?

Musa Aşoğlu, yıllardır Almanya devletinin elinde tutsaktı. Tahliye edilmesinden sonra Almanya’da kalması da gündemdeydi ve savcılık, 3 yıl boyunca Aşoğlu’nun Almanya’da kalması doğrultusunda işlemlerin yapılmasını takip etti. Ancak tahliyeye kısa süre kala birden bu “iade” davası açıldı.
Musa Aşoğlu, işte bu nedenle, mahkeme başkanına neden 3 yıldır savcı Seton’un kendisinin Almanya’da kalacağı şekilde bütün işlemlerin yapılmasını istediğini ve birden cezanın sonuna gelindiğinde karar değiştirip iadeyi uygun gördüğünü sordu.
Bunun “masum” olmadığını vurgulayan Aşoğlu, bu değişikliğin nedeninin sorgulanması gerektiğini belirtti.

AŞOĞLU: “İNSANIN ALMAN TERÖRİSTİ OLASI GELİYOR”

Musa Aşoğlu, “İADE” mahkemesinde yaptığı konuşmada, Almanya’da kalıp hukuki hakkını kullanarak içerde yapamadığını çıkınca yapmak istediğini de vurguladı. Anayasa mahkemesine giderek 129 b yasasından yargılandığı dava ile ilgili dava açmak istediğini belirten Aşoğlu, konuşmasının devamında 129 yasasındaki çifte standartla ilgili şöyle dedi:
“Çünkü bu yasa hukuksuz. 129 a yasasında katalog suçlar vardır ve cezalar bu suçlara göre verilir ama 129 b yasasında böyle bir katalog olmadığını her şeyin suç sayıldığını anlatarak haklarımıza nasıl bir saldırı olduğunu gösterdi… İnsanın “alman teröristi” olası geliyor en azından suçun belli”.

KARAR İKİ HAFTA SONRA
Mahkeme iki hafta içerisinde kararını açıklayacağını söyledikten sonra duruşma bitirildi.

“İADESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ!”
Duruşma sonrasında mahkeme önünde bu “iade” davasını protesto eden bir açıklama yapıldı.
Yapılan açıklamada, iade davasındaki hukuksuzluk ve savcının düşmanlığı anlatılarak,
“4 yıldır Musa Aşoğlu’nun Almanya’da kalması için uğraşan savcılık ve yabancılar dairesi keyfi bir şekilde şimdi de Hollanda’ya göndermek istiyor.” denildi. Açıklama “Musa Aşoğlu’nun İadesine İzin Vermeyeceğiz!” vurgusuyla bitirildi.

Sosyal ağlarda paylaşın