Dünyanın jandarması böyle buyurdu

ABD aldığı bir kararla Çin merkezli Huawei adlı telekom şirketinin ürünlerine yasak getirdi. Yasak kapsamında Trump’ın ABD ordusuna bağlı dediği Google, Huawei şirketine desteğini kaldırılacağını açıkladı. Bunun ardından Microsoft ve diğer amerikan şirketleri de benzer kararlar alıyor. Kararın gerekçesi olarak Huawei adlı şirketin ‘casusluk faaliyetinde bulunabileceği’ iddası var. Ancak bu gerekçe hep bir idda olarak kalıyor. ABD emperyalizmi tarafından bu iddayı destekleyecek kanıtlar ortaya konulmuş değil.

Emperyalizm tüm dünyada ekonomik egemenliğini sağlamak, sömürüsünü yaygınlaştırmak için devamlı olarak ‘serbest piyasa’ ideolojisini savunmuş bunu dayatmıştır yeni sömürge ülkelere. Buna göre ülkeler hiçbir şart altında piyasalara müdehale etmeyecek, herşey o piyasa şartlarına göre kendisi belirlenecek, sorunlar kendiliğinden hallolacaktır!. Zinhar hükümetler geri kalmış veya geri bıraktırılmış hiçbir sektöre destekte bulunmayacak yada en fazla emperyalizmin izin verdiği alanlarda izin verdiği kadar müdehale edebiliceklerdir. Kendi işbirlikçisi hükümetler tarafından bu politika uygulanmış ve uygulanmaya devam etmekte.

Bu son yasak kararı emperyalizmin ikiyüzlülüğünü ortaya çıkaran bir gelişme oldu. Serbest piyasa kurallarını kendisi koyup bunu sömürgelere dayatan ABD, kendi çıkarları tehlikeye girdiğinde, teknoloji alanında tekelini az da olsa kırabilecek bir gelişme olduğunda koyduğu kuralları çiğnemekten geri kalmıyor. ‘serbest piyasaya’ müdahale edip istedikleri yasak kararlarını çıkartıyorlar. ‘Saddam’ın kimyasal silahları var’ diyerek Irak’ı işgal edenler bunun için ortaya koydukları ‘kanıtların’ aslında hiç var olmadığı işgalden çok sonraları itiraf etmek zorunda kalmışlardı. Askeri veya ekonomik alan olsun emperyalist zorbalık aynı. Şimdi de bir kanıt koyma gereği bile duymuyorlar. Aksine Google, Facebook gibi şirketlerin istihbarat amaçlı kullanıldığı, kullanıcıları konum bilgisi, yazışmaları ve konuşmalarını takip edip kaydettiklerini ortaya koyan çokça gelişme basına yansıdı.

Ekonomik, siyasi, teknoloji veya kültür her alanda emperyalist tekellerin zorbalığı ve ikiyüzlülüğü bir kez daha gözler önünde.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.