Dünyadan Korona Gelişmeleri

Ücretsiz yemek dağıtımı bekleyen işçiler

-Honduras’ta « Virüs değil, açlık öldürecek bizi » sloganlarıyla bir kez daha gösteriler gerçekleşti. Devletin verdiği yardım sözüne karşın halen hiç bir şeyin gelmediğini belirten insanlar yasağa rağmen sokaklara çıkarak, yol kapattılar, tekerlek yaktılar. Dayanışma paketi adıyla, gıda yardımı yapılacağı ifade edilmişti bir önceki hafta hükümet tarafından. Yoksul bölgede çoğalan eylemlere polis saldırdı geçtiğimiz cuma günü. 

-Hindistan’da ise korona virüs nedeniyle getirilen evde kalma önlemleri en çok mevsim tarim işçilerini vurdu. Çoğunlukla kalacak yeri olmayan, çalıştıkları yerde kalan insanlar, ya da köylerinden iş için çıkan insanlar New Delhi’de bir binaya yerleştirildiler.

100 kişilik binaya binlerce insan kapatıldı. 11 Nisan günü yetersiz yemek nedeniyle çıkan kavganın ardından, isyan yaşandı ve bina ateşe verildi. Polisin saldırı üzerine kaçmak isteyen bir kişinin düştüğü nehirde boğulmasıyla, isyan ertesi günlerde devam etti.

Başkentte aynı işlevi gören 200 bina bulunduğu ve her birinde büyük sorunlar olduğu öğrenildi.

Gujarat şehrinde ise, evsiz çalışanların barınma hakkı için eylem gerçekleştirdikleri duyuldu. Son olarak trenlerin 3 Mayıs tarihine kadar çalışmayacağının açıklanmaması üzerine, 14 Nisan tarihinde Bombay şehrinde 2 bin kişi eylem gerçekleştirerek açlıktan ölmemek için köylerine dönmek istediklerini duyurdular. 

– Yoksul Ekvador ülkesi de korana salgını altında kaos içinde. Büyük şehirlerin morglarında yetersiz yer nedeniyle, çok sayıda cesetin günlerce evlerde kaldığı öğrenildi.

– Korona virüs salgınının en çok ölüme yol açtığı Avrupa ülkelerinden İspanya’da sağlık sisteminin yetersizliği ortaya çıkmıştı. Seat fabrikası işçileri sendikalarıyla birlikte solunum cihazları yapımına başladıklarını duyurdular. Öte yandan ülkenin sol güçlerini birleşimi olan Unidas Podemos salgına karşı mücadeleye destek olarak milletvekili ve bakanlardan maaşlarının yarısını bağışlama çağrısı yaptı.

-İtalya’da ise komünist partisi Rifondazione ülkenin en zengileri listesini yayınlayarak salgına karşı ihtiyaçlar için vergi alınmasını istedi. Özellikle 

Ferrero (22,4 milyar), Del Vecchio (19,8 milyar) ve Armani’nin (8,5 milyar) servetlerinden vergi alınması için kampanya başlatarak “Özel önlemlere geçtik, bu zenginliği dağıtmanın zamanı gelmedi mi?”

-Belçika’da Emek Partisi (PTB) 39 milletvekili maaşlarının yarısını salgına karşı mücadeleye, sivil toplum sağlık örgütlerine bağışlayarak tüm vekilleri bunu yapmaya davet etti. Ancak başta Sosyalist parti olmak üzere, tüm parti vekilleri bunu ‘popülistçe’ bir davranış olarak değerlendirip karşı çıktılar.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.