Dünyadan 3317 Akademisyen Boğaziçi Çağrısı Yaptı

AKP’li aday adayı olan Melih Bulu’nun rektör olarak Boğaziçi Üniversitesine atanmasının ardından öğrenciler Türkiye’de ve dünyada mücadeleye başlamıştı.

Boğaziçi direnişinde kampüslerden ve sokaklardan çok sayıda öğrencinin işkence ile gözaltına alındığı, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmesinim ardından dünyadan 3 bin 317 akademisyen ve düşünür bir dayanışma metni imzaladı. Düşünür, akademisyen, öğretmen ve doktora öğrencisi, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eylemlerde uygulanan polis şiddetini kınadı ve üniversite özerkliğini savundu. 

ABD’li düşünürler Judith Butler ve Noam Chomsky’nin de aralarında bu dayanışmaya destek verenlerden.  Ayrıca dayanışmaya katılanlar, Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atanan Melih Bulu’yu  istifa çağrısında bulundu.

AKP’nin üniversite özerkliğine ve özgürlüğüne saygı göstermesi gerektiği belirtilen açıklamada, tutuklanan ve gözaltına alınan öğrencilerle dayanışma mesajı verildi.

Dayanışma metninin tamamı ise şu şekilde: 

“DAYANIŞMA İÇİNDE OLDUĞUMUZU DUYURUYORUZ”

“Türkiye’deki AKP hükümeti, bireylerin hak ve özgürlüklerinin yanı sıra üniversitelerin ve sivil kuruluşların özerklik ilkesinin altını oymaya devam ediyor.

Son olarak, Türk polisi, AKP’nin İstanbul Boğaziçi Üniversitesi üzerinde siyasi kontrol kurma girişimini barışçıl bir şekilde protesto eden düzinelerce öğrenciye saldırdı ve gözaltına aldı.

1 Ocak 2021’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iktidar partisinin sadık üyelerinden ve Boğaziçi Üniversitesi rektörü Profesör Melih Bulu’yu atamak için 2016’dan (KHK 676) çıkarılan olağanüstü hal kararnamesi kullandı.

Bulu, Üniversite yönetişiminin yerleşik kural ve uygulamalarına istinaden, aslında Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi değil. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Boğaziçi Üniversitesi’ni kontrolü altına alma girişimi, fakülte ve öğrenci protestolarının yaygınlaşmasına neden oldu. Hükümetin tepkisi ise acımasız oldu.

Erdoğan, özellikle LGBTİ + öğrencileri vurgulayarak, öğrencileri “terörist” olarak nitelendirdi.

Polis, silahlarla ev baskınları düzenledi, öğrencileri gözaltına aldı, protestocuları soyarak aradı ve işkence yaptı. 

Aşağıda imzası bulunan bizler, bu eylemleri kınıyor, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyeleriyle dayanışma içinde olduğumuzu duyuruyoruz. 

Profesör Bulu’yu pozisyonunu reddetmeye, Türk hükümetine halen tutuklu bulunan öğrencileri serbest bırakmaya, tüm suçlamaları geri çekmeye ve akademik özgürlük ile üniversite özerkliğine saygı göstermeye çalışıyoruz.” 


Sosyal ağlarda paylaşın