Fransa’da Protestolar Devam Ediyor

Dün Fransa’da Macon hükümetinin protesto etmeye devam etti. Halk tekrar sokaktaydı. Hükümetin kemer sıkma politikasına, yoksulluğa ve işten atmalara karşı Fransa halkı bir günlük genel grev ve eylem gercekleştirdı. 

Fransa’da eğitim, sağlık, enerji, ulaşım gibi özel ve kamu sektöründe çalışanlar dün işi bırakarak bir günlük genel greve gitti. 

CGT, FSU, Solidaires, UNEF, UNL, MNL, FIDL gibi işçi ve öğrenci sendikalarının çağrısı ile binlerce kişi başta başkent Paris olmak üzere, Marseille, Lyon, Mulhouse, Bordeaux, Nancy, Lille, Rennes, Toulouse ve Strasbourg gibi birçok şehirde kitlesel bir şekilde protesto düzenledi.

Sendikalar, istihdam ve kamu hizmetlerinin korunması ve geliştirilmesi için ocak boyunca ve şubat ayı başlarına kadar bir çok yürüyüş, grev ve mitingler düzenledi. 21 Ocak’ta sağlık, 26’sında eğitim, 28’inde ise enerji sektörü çalışanları hem kendi özel sektörleri için hem de kamu hizmetlerinin savunulması ve geliştirilmesine yönelik talepler de içeren eylemlerini, ülke genelinde meydanlarda ve iş yerlerinde grev yaparak gerçekleştirmişlerdi. 

Macron ve hükümetinin ilan ettiği kalkınma planını, işten çıkarma, ücretler ve çalışma koşulları üzerindeki baskı ve sosyal korumayı zayıflatma politikası olduğunu belirten sendikalar, nüfusun büyük bir bölümünün, özellikle de gençliğin güvencesizlik ve yoksulluk içine sürüklendiğini dikkat çekti.  

Yapılan araştırmalara göre, gençlerin yüzde 47’si iş bulma konusunda endişeli ve gençler arasında işsizlik oranı ise yüzde 20’nin üzerine çıkmış olduğununaçıkladı. İkinci karantina (Kasım-Aralık 2020 ) döneminin, gençleri aşırı derecede güvencesizliğe sürüklediği belirtiliyor.

Sosyal ağlarda paylaşın