Dünyada Hz. İsa’nın dili Aramice’yi hâlâ konuşan bir kaç köyden biri olan Malula’da

Ortadoğu(GHA)

Avrupa Halk Cephesi, Dev Genç ve Anti-Emperyalist Cephe heyeti;
Dünyada Hz. İsa’nın dili Aramice’yi hâlâ konuşan bir kaç köy Malula’da

Avrupa Halk Cephesi, Dev Genç ve Anti-Emperyalist Cephe heyeti, dünyada Hz. İsa’nın dili Aramice’yi hâlâ konuşan bir kaç köy olan Malula’yı ziyaret etti.

Malula, dünyanın nadir yerlerinden biri ve dünya kültür mirası listesinde bulunuyor. Şam’ın 56 km kuzeydoğusunda yer alan bu kasaba, Jubbeddin ve el-Serha ile birlikte Batı Aramice’nin hala konuşulduğu üç yerleşimden biri olarak öne çıkıyor.

Ancak Malula, 2013 yılında ABD Emperyalizminin çeteleri tarafından 7 ay boyunca işgal edilmiş ve halkı ile rahipleri rehin alınarak katledilmişti. Savaş sonrası yıllar boyunca atıl durumda kalan kasaba, şimdi yeniden hayata bağlanıyor.

Heyetin ziyareti sırasında, çetelerin kültürel ve tarihsel yapıtlara, kiliselere, heykellere ve mağaralara saldırdığı ve yok etmeyi hedeflediği görüldü. Ancak Malula’nın en belirgin özelliği farklı dinlerden ve milliyetlerden birçok halkın bir arada yaşamasıydı ve bu birliktelik yok edilmek isteniyordu.

Malula’nın ziyaretinde, Fukuyama’nın “Tarihin sonu geldi” teorisinin pratiğe geçirilmiş halini görmek mümkündü. ABD Emperyalizmi’nin işgal ettiği ülkelerde sadece yeraltı ve yerüstü zenginliklerine el koymakla kalmayıp, aynı zamanda halkların kimliklerini ve tarihlerini unutturmaya çalıştırıldı. Mağaralara bile bombaların atılmasının bu amaçla yapıldığı herkes tarafından biliniyor..

Malula halkının nüfusu yaklaşık olarak 5000 kişidir ve Aramice dili, hâlen günlük hayatta kullanılmaktadır. Kasaba, tarihi ve kültürel önemiyle dünya çapında tanınmaktadır.

GHA

Sosyal ağlarda paylaşın