Mersin Mezitli’de 60 bin narenciye ağacının bulunduğu tarım arazisi, sanayi sitesi için kamulaştırılacak. Sanayı sitesi yapmak İçin 360 dönümlük yer yok edilicek. Çiftçi isyan ederek “Bizi heder edecekler” dedi. Çiftçilerin verdiği tepkiye MHP’li Belediye Meclis Üyesi Bünyamin Önel cevabı ise “İtiraz edenler işgalcilerdir” oldu.
Mersin Mezitli’deki arazilerde 1950 yılından beri tarım yapılıyor. Kimon ve mandalina cenneti olan bir yer ve yaklaşık 250 ailenin ekmek kapsı. 4 bin kişiye yakın insan bu tarım arazilerinden ekmek yiyor.
Narenciye bahçesi sahibi Abdullah Gök, arazinin yapısına ilişkin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun alınmadığını ifade etti ve yangından mal kaçırırcasına acil kamulaştırma kararı alındığını belirtti. Gök, “Covid-19 sürecinde bir gün dahi evimizde oturmadık. Canımız pahasına çalıştık. Biz burayı kimseye yedirmeyiz. Çünkü burası bizim ekmeğimiz ve emeğimizdir. Köylünün milletin efendisi olduğu söyleniyor. Köylünün 20 bin limon ağacını, 3-5 bin zeytin ağacını, 3 bin meyve ağacını kesip kolunu kanadını kırdıktan sonra bu köylünün efendiliği nerde kalacak?” dedi.
Elif Gök, bahçelerinin sökülmesini istemediklerini vurguladı. Geçimlerini narenciye bahçesinden sağladıklarını dile getiren Gök, “Kazanç kapımızın kapatılmasını istemiyoruz. Bu yaştan sonra başka yere gidip para kazanamayız. Bahçelerimiz bize yetiyor. Çocukluktan beri bu işle uğraşıyoruz. Şehirde bir ağaç kesildiği zaman ‘ağaç katliamı yapılıyor’ diye bağırıyorlar. Burada bu kadar narenciye kesilirken hiç kimse bağırmasın mı?” diye sordu.
Mersin Mezitli bahçe sahipleri, arazilerini ranta kurban etmeyeceklerini belirterek “Bizi heder edecekler” diye ekledi.
Bahçe sahipleri yıllardır ekip biçtikleri tapulu arazilerinin önce sanayi alanı ilan edilmesine, sonra acele kamulaştırma kapsamına alınmasına karşı konuyu mahkemeye taşıdı. Ancak danıştay’da dava sürerken kamulaştırma çıktı. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile acele kamulaştırılmasına karar verildi 360 dönümlük yani 60 bin narenciye ağacının bulunduğu bölge.
Mezitli Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı ve aynı zamanda MHP Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Bünyamin Önel hem bu öncülük ettiği Mezitli Sanayi Sitesi Kooperatifine konuya dair şunları söyledi:
“Mersin için çok önemli ve büyük bir yatırım olarak Mezitli Küçük Sanayi Sitesi, 282 dönüm üzerinde, 249 hak malikinin olduğu bir alanda yükselecek. İtiraz eden kişi sayısı sadece 15 kişidir. Bu itiraz edenler ise 150 dönümlük hazine arazisinden 2B tapu alamamış bir kısım. Bölgede kullandıkları, sahip oldukları alan 2 ile 3 dönüm ,en fazla 5 dönüm. Buna rağmen 15 dönüm, 20 dönüm gibi büyük alanlarda devletin arazisini işgal ediyorlar. Yani 2 dönüm tapusu varsa, 15 dönüm tapusuz alan kullanıyor. Bir kısım vatandaşlarımız ise bu alandan 2B tapu alabilmiş. Ancak bu itiraz eden kişiler, kendilerinin alanı nasıl kullandığından bahsetmiyor.”
Çiftçilerden İbrahim Kaplan, “Bütün siyasi partiler bizi oyaladılar. CHP’ye varıyorsun, AK Parti çözer diyor. AK Parti’ye varıyorsun, büyükşehir kamulaştırma gerçekleştirecek diyor. Biz çiftçiyiz. Bizim içimizde bir tane sanayici de yok, bir tane okumuş da yok ama çocuklarımızı okutmaya çalışıyoruz” dedi. Çiftçi Saadettin Erşahin de “Buralar alınırsa biz ne yapacağız. Ben 70 yaşındayım. Bu yaşımdan sonra sanayide kalfalık mı yapacağım” diye konuştu.
Çiftçi Abdullah Gök, “Çiftçinin, garip gurebanın hakkını savunacağız diye söz verdiler. Biz buna güveniyoruz. Devlet büyüklerimizin buna bir an önce el atmasını bekliyoruz. Unutmasınlar ki bizleri korumak, çiftçiyi korumak bütün milleti korumaktır. Denize 1200 metre, anayola 800 metre olan bir yer. Burada büyük bir rant var. Bu rant için bizim gibi çiftçileri heder edecekler” dedi.
Çiftçiler yaptıkları açıklamaların ardından AKP Mezitli İlçe binasına yürüdü. Pankartlarıyla ilçe binasına giren bahçe sahipleriyle konuşan AKP yetkilisi, konu hakkında herhangi bir bilgisinin olmadığını iddia etti. Yapılan görüşmenin ardından bahçe sahipleri AKP binasından ayrıldı.