Devrimci Sanat Yapmak Suç Değil, Görevdir! Pablo Hasel Derhal Serbest Bırakılsın!

Geçtiğimiz haftalarda Pablo Hasel İspanya devleti tarafından tutuklanarak hapishaneye koyulmuştu. Şarkılarından korktuğunun açık ifadesi olan bu durum Avrupa emperyalizminin halk için sanata, halkın sanatına düşmanlığını da gözler önüne seriyor. Bu tutuklama İspanya’da günlerdir süren sokak eylemleri ile protesto edildi. Onbinler sokaklara çıkarak Pablo Hasel şarkıları söyledi. Faşizmin baskılarına karşı devrimci duruşu ile de dünya halklarının sevgisini

kazanan Pablo Hasel ile ilgili Grup Yorum bir açıklama yaptı:

“Pablo Hasel, İspanya’da yaşayan, sayılı örgütlü sanatçılarından olan devrimci sanatı dünyaya taşıyan Katalon bir rapçidir. Defalarca caza alan Hasel, tüm baskılara rağmen hiçbir zaman teslim olmadı, bu nedenle ülkesini hiçbir zaman terk etmedi.

Pablo Hasel’in sanatı, emperyalizm ve faşizme karşı olduğu için, devrimci sanatı dünyaya taşıdığı için, devrimcilerin mücadelesine sahip çıktığı için bastırılmaya çalışıyor.

“Gerçekleri anlattığım için beni hapishaneye atacaklar; ama bana asla boyun eğdiremeyecekler” diyor Pablo Hasel.

Pablo Hasel sanatını yaparken, bedel ödeyen örgütlü bir sanatçıdır.

Peki Pablo Hasel neden tutuklandı? Pablo Hasel Polis saldırılarını eleştirmek nedeniyle, Anti-emperyalist ve Anti-faşist mücadelede savaşan devrimcilerin mücadelesini savunma nedeniyle. Berkin Elvan’ın faşist polisler tarafından katledilmesine karşı olmakla, sanatlarını yapabilmek için ölüm orucunda şehit düşen Helin Bölek ve İbrahim Gökçek’i desteklemek ve tüm yaptığı şarkılarıdan dolayı ve “İspanya Kralı’na hakaret ettiği” gerekçesiyle tutuklandı.

(İspanya Kralı Juan Carlos’un av partilerinin, beyaz ışıklarla parlayan sarayına ve sevgililerine harcadığı paranın, kamudan toplanan paralarla finanse edilmesini eleştirdiği için tutklandı.)

Pablo Hasel Lleida Üniversite kampüsüne yapılan polis baskında gözaltına alındı. Gözaltı görüntülerinde Hasel, “Faşist devlete ölüm”, “Bize diz çöktüremeyecekler”, “Baskıya rağmen bizi durduramayacak” sloganlarını attı. Ardından Ponent de Lleida cezaevine götürüldüğü öğrenildi. Hasel hakkında 9 ay hapis cezası verilmiş ve bir hafta içinde teslim olması istenmişti. Daha önce açılan ve sonuçlanan davalarla birlikte hapis cezası 2 yıla çıkartdılar. Hasel son tweetinde hapse “Başı yukarda” gideceğini yazmıştı.

Devrimci sanat yapan herkesi baskılar altında yok etmeye çabalayan, devrimci sanatı yok etmek için hiç bir sınır tanımayan, insanları susturmaya çalışan, hapishaneye atan hatta katleden emperyalizm devrimci sanatı hiçbir zaman teslim alamadı, alamayacak, bitiremedi ve bitiremeyecektir.

Devrimci sanat yapmak halkımıza gerçekleri anlatmak, onların acılarını, öfkelerini, sevinçlerini dile getirmek ve onları haklı ve meşru mücadelemize çağırmak anlama geliyor. Müziğimiz ile halka güç ve umut vermek istiyoruz. Halkımızla kavganın ortasında buluşup türkülerimizi marşlarımızı “yarin yanağından gayrı.. her yerde, her şeyde hep beraber..” söyleyip çocuklarımıza daha iyi bir gelecek kurmak içindir.

Halkın sanatçıları hiç bir zaman emperyalizme teslim olmamıştır. Bu geleneği Pablo Hasel de verdiği mücadele de sürdüyor. Biz, halkın sanatçıları olarak, şarkılarımızı yapabilmek için ölüme yatan devrimcileriz. Hiç bir politikaya karşı sessiz kalıp başımızı eğmemişizdir. Her baskıya ve yasağa karşı bir cevabımız olmuştur!

Pablo’nun da dediği gibi “..bana asla boyun eğdiremeyecekler!”

Pablo Hasel Derhal Serbest Bırakılsın!

Devrimci Sanat Yapmak Süç Değildir!

Grup Yorum

Sosyal ağlarda paylaşın