Dev-Genç’li Dörtler Kimdir?

Avrupa Halk Cephesi bir açıklama yaptı bugün.

Açıklamada ülkemizde tutuklu 4 genç için özgürlük isteniyordu. Almanya ve Hollanda’dan vatanlarına gelerek  demokrasi ve bağımsızlık mücadelesine  katılan Betül Varan, Bergün Varan, Sevcan Adıgüzel ve Seher Adıgüzel şu anda hapishanedeler. Aylardır tutuklu olan Dev-Genç’lilerin ilk tutuklulukları değil. AKP faşizmi defalarca gözaltına aldığı gençleri yıldırmak için denemediği yöntem bırakmadı. Gözaltı, işkence, tutuklama… Bergün Varan’ın gözaltında saçlarının kökünden yolunması tüm dünya basınında geniş yer bulmuştu.

İşkence öyle bir hal aldı ki artık tahliye olmalarının  kimi zaman bir kaç hafta sonrasında kimi zaman ise bir kaç gün sonrasında tekrar tutuklayarak yıldırmaya çalıştı AKP faşizmi.

Bugün ise tutukluluklarının gerekçesi yok. Bergün Varan bu durumu “ceza verecek bir şey bulamıyorlar, erteleyerek ne kadar hapiste tutarsam kârdır diye bakıyorlar” diye açıklıyorlar.

Peki kim bu Dev-Genç’li Dörtler ?

Bergün Varan: 1994 Hollanda doğumlu. 2017’de Türkiye’ye gitti. Gittikten 3 gün sonra İdil Kültür Merkezi basıldı ve saçları kökünden yolunarak gözaltına alındı.

– Kısa süre sonra, Adliye önünde Grup Yorum’a özgürlük istediği için tekrar gözaltına alındı ve tutuklandı, iki buçuk ay sonra serbest bırakıldı.

– Tutsak kız kardeşi Betül’e elbise götürmek için görüşe gittiğinde tekrar tutuklandı, 19 ay boyunca tutsak edildi.

– Tahliye olduktan sonra İdil Kültür Merkezi’ne yapılan baskında tutuklandı, 10 ay boyunca Silivri Hapishanesi’nde tutsak kaldı. 30 Eylül’de yine tahliye edildi, Kasım ayında tekrardan tutsak edildi ve halen tutsak.

– Üç buçuk yıldır Türkiye’de ve beş defa tutuklandı

– 24 Şubat’ta mahkemesi var.

* Betül Varan: 1992 Hollanda doğumlu. 2016’da Türkiye’ye gitti. 

– 2017 mayıs ayında ilk kez tutsak düştü 16 ay tutuklu kaldı.

– 2 kez tutuklandı, şu an Silivri hapishanesinde. 28 Ekim’den beri tutuklu

– 10 Mart’ta mahkemesi var 

* Sevcan Adıgüzel: 24 Kasım 1993 Almanya’da doğdu.

2012 Mart’ında Türkiye’ye gitti. Mart 2013 de Türkiye’den sınır dışı edildi, Ocak 2014 de tekrar Türkiye’ye gittiEylül 2017’den beri tutuklu. 

Toplam 28 yıl ceza verildi.

* Seher Adıgüzel: 12 Nisan 1999’da Almanya’da doğdu.

– 2017 Türkiye’ye gitti. 2017 Kasım ayından 2018 Kasım ayına kadar tutuklu kaldı. Yurt dışı yasağı konuldu. 29 Kasım 2020’de tekrar tutuklandı.

– Mahkeme tarihi 30 Mart 2021

Sosyal ağlarda paylaşın