“Depremde yoksullar ölür, zenginler ölmez. Ana sorun yoksulluktur.”

Bu cümle ülkemizin önemli Deprembilimcisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ın ağzından çıktı. Bu sözlerin ülkemiz gerçeğinin bir kez daha, bu sefer bir bilim insanının dilinden çıkması önemli.

Bir ekonomi profesörünün, bir siyaset bilimcisinin değil bir deprem bilimcisinin  “deprem değil yoksulluk öldürür” gerçeğini bizzat dillendirmesi deprem sözkonusu olduğunda “kader”, “takdir-i ilahi” gibi yalanlara sarılan iktidar sözcülerine bir cevap olmuş oluyor.

 “Depremde zaten yoksullar ölür, zenginler ölmez. Hiçbir ünlünün, hiçbir zengin bir kişinin enkaz altından çıkarıldığını duymadınız, duymayacaksınız. Ana sorun yoksulluktur.”

Bir televizyon programında sorulan sorulara verdiği cevaplarda şu sözleri dile getirdi:

“Bir ülkede ekonomi ne kadar bozuksa deprem o kadar öldürücü olur. Bir ülkede yoksulluğu yenmedikçe depremlerin adı ölüm olur. İnsanlar istedikleri için kötü ev yapmıyorlar. Çünkü yer inceleme çalışmalarına, inşaat mimari projelerine para ödemeleri gerekiyor. Bir ülkede deprem sorununu çözmek için o ülkenin ekonomisinin düzelmesi gerekiyor. Yani yoksulluk ne kadar fazlaysa deprem size o kadar yakındır. Depremde zaten yoksullar ölür, zenginler ölmez. Hiçbir ünlünün, hiçbir zengin bir kişinin enkaz altından çıkarıldığını duymadınız, duymayacaksınız. Ana sorun yoksulluktur.” 

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.