Çorum Katliamı’nın 40. Yıldönümünde Anma: “Yaşattıklarınız için adalet istiyoruz.”

Çorum Emek ve Demokrasi Platformu, 1980 yılının 29 Mayısa başlayıp 4 Temmuza kadar devam eden Çorum Katliamı’nın 40’inci yılında Kadeş Meydanı’nda bir anma gerçekleştirdi.

Anmada “Çorum katliamını unutmadık, unutturmayacağız” pankartları açıldı. Yapılan açıklamada “Yaşasın halkların kardeşliği” ve “Sivas’ın ışığı sönmeyecek” sloganları atıldı. Anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Tülay Hatimoğulları , Zeynel Özen, HDP eski Milletvekili Turgut Öker, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez ve çok sayıda insan anmaya katıldı.


Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, 40 yıl önce Çorum’da yaşananların tarihe kara bir leke olarak düştüğünü dile getirerek ayrımcı politikalar ve yayınlanan nefret dolu bildirilerin sonuncunda Alevilere yönelik saldırıların yapıldığını vurguladı. Yaşananların siyasetin kirlenmesinin, dinsel ve etnik ayrımcılığın en acı sonuçlarından biri olduğunu ifade eden Güzelgül, “Ülkemizde nefret suçları yargılanmıyor, üstü örtülüyor. Devlet her katliamdan sonra üç maymunu oynuyor. Oysa nefret suçları unutuldukça siyasette nefret dili sürüp gitmektedir” dedi.
“Katliamlarda ölenleri unutmayacağız ve mih gibi aklımızda tutacağız”
Yıllardır devlete katliamlar ile yüzleşin çağrısı yaptıklarının vurgu yapan Güzelgül, tarihle yüzleşmeyenlerin demokratik bir toplumu inşa edemeyeceğini dile getirdi. “Onlarsa bizim unutmamızı istiyorlar
” diyen Güzelgül, “Katliamlarda ölenleri unutmayacağız ve mih gibi aklımızda tutacağız. Yaşattıklarınız için adalet istiyoruz. Hem de ulu divana bırakmadan bu dünyada. Aleviler tarihi boyunca yaşadıkları bunca zulme rağmen yolundan dönmeden dik durmayı başarmışlardır. Ancak şimdi dik durmak yeterli değildir. Yezid zihniyeti devam ettiği sürece mazlumların çilesi, zalimlerin düzeni devam edecektir. Bu düzeni değiştirmek için ezilen Aleviler, yök sayılan Kürtlerin, sömürülen emekçilerin bir araya gelmesinden başka bir yol yoktur” diye belirti.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.