ÇORLU DAVASI… AVUKATLAR KONUŞUYOR; “Bilirkişi Raporları Üst Düzey İsimleri İşaret Ediyor”…

Çorlu Tren Kazası katliamının Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 8. duruşmasında katledilen 25 kişinin ailelerini temsilen duruşmaya katılan avukatlar, dosyanın nasıl sürüncemede bırakıldığını anlatarak, bilirkişi raporlarının da yok sayıldığını vurguladılar. 

Katledilenlerin vekili Av. Sevgi Yüzbaşıoğlu:

“Bir önceki duruşmada Tcdd genel müdürü ve üst düzey sorumlular hakkında bizim dilekçemiz üzerine savcılığa ihbarda bulunmuştu. Kazada kusuru olan makam ve kişiler tek tek isim isim savcılığa tarafımızca dilekçe sunulmuştu.

Mahkemenize ve soruşturna dosyasına sunulan 20’ye yakın bilirkişi raporu var. Hepsi de üst düzey isimleri işaret ediyor. Savcılık Tcdd’ye yazı yazıyor ancak sonra bir şey yapmıyor. Bu açık bir şekilde soruşturma savcısı soruşturmayı akamete uğratıyor.

Savcılık bu katliamın üstünü örtmek istiyor. Soruşturma dosyasının uzun zamana yayılması, soruşturma dosyasına siyasi müdahale edildiğini gösteriyor.”

Katledilenlerin vekili  Av. Can Atalay:

“Konyada yaşanan kazanın önlenmesine ilişkin dosyaya giren evrakta ne yazıyor. Bir az yağış var dedik, kamera ile gözetledik, trenlerin seferlerini durdurduk. Tcdd nin bu yazısı olası kastla çorluda 25 kişinin katledildiğinin göstergesi.

Bu dosya olası kasıt dosyası. 6 aydan bu yana ihbar var. Savcı altı aydır ne yapmış? Bile isteye havanda su dövmüş. Yazı yazmış ifade için ama gereğini yapmamış. Savcılık aklımızla dalga geçiyor. Soruşturma savcısı ile ilgili iki ihtimal var. Ya görevi kötüye kullanıyor ya da Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ediyor. Buradaki aileler 2 yıl 7 aydır bekliyor. Burada ciddi şüphe var ama savcı hiç bir şey yapmıyor. Binali Yıldırım’a kadar uzanan bir suç örgütü var. Soruşturma savcısın ile ilgili suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyoruz.”

Katledilenlerin vekili  Av. Onur Şahinkaya:

“Bilirkişiler isim tespit edemedi. Artık yıllardan bahsediyoruz. Bu dosyayı sanıkların vicdanına terk etmeyin. Cmk nın verdiği yetkiler var. Gidin el koyun dosyaya getirin. 25 insan ölmüş. Tcdd cevap vermiyor. Bir arama bile yapılmadı.

Biz burada ne oldu onu çözmeye çalışıyoruz. Bu olaylar karşısında yetkililer nasıl tavır aldı. Bu bilirkişi raporunda yok. Var olan eksiklerin olayla bağlantısı kurulmamış. Bize haber verilmeden yerinde inceleme yapıldı. Keşife çağrılmadık. Hızla tcdd bilirkişi göndermiş.

Bu işbirliğidir. Tcdd ile bilirkişiler işbirliği yaptı. Bilirkişiler yeterli teknik ve bilimsel inceleme de yapmadılar. Çevresel koşullar da değerlendirilmemiş. Ayrıca bilirkişiler yolun kaderine terk edildiğini söyledi. Sonuç olarak talebimiz şudur,

Bir an önce sorumluların tespiti için Tcdd deki evraklara el konulsun, bizim de katılacağımız bir keşif yapılsın.Bu dosya nedeniyle tek bir sorumlunun yeri değiştirilmedi. Görevden alınmadı.Hatta bu dosya nedeniyle terfi eden var.Ama arama yapılmazsa, keşif yapılmazsa böyle olur.

Gerekli işlemlerin yapılmasını ve bilimsel verilere uygun bilirkişi raporu alınmasını talep ediyoruz.”

Katledilenlerin vekili  Av. Sevgi İmran Köroğlu:

“Ankara konya arasında engellenen kazaya ilişkin resimler göstermek istiyorum. Hattaki sel hasarı devriye gezen görevliler tarafından farkedildi. Bu çorluda yapılmadı. Yol bekçileri yoktu.

Çorlu ve Konyayı karşılaştırdığımız resimlere bakıldığında ne yapılması gerektiğini gösteriyor. Tcdd deki tüm sorumlu ve görevliler ne yapılması gerektiğini biliyordu. Çorlu tren katliamı sorumlu ve yetkililerin olası kastı ile engellenmedi.”

Katledilenlerin vekili  Av. Mustafa Ersin: 

“Hem bu yargılama esnasında hem de savcılık soruşturmasında bu dosyada makul sürede yargılama hakkı ihlal edilmiştir. İlk günden bugüne soruşturma mesafe kat etmemek için yürütülüyor. Mahkemenizce bilirkişi raporu gelene kadar savcılık tek bir virgül bile dosyaya koymuyor. Sadece beklemekle geçiriyor. İlk rapordan 1 yıldan uzun süre geçmesine rağmen ve raporda kusurlular yazmasına rağmen tek bir şüpheli ifadesi dahi alınmadı.

3 yıl 2 ay boyunca bir iddianame tanzim edilmedi.

İddianame yazıldı, dava açıldı, istinaf v.s 10 yıllık bir süreç var.Böyle adil yargılama olmaz.Bu dosyada aşama katetmenin tek yolu Tcdd üzerine kurulacak baskıdır.Kazadan sonra aileleri aramayan tcdd yetkilileri şimdi bilirkişi raporundan sonra Tcdd ailelere tazminat teklif etti

Dolayısıyla dönemin Tcdd yönetim kurulu üyeleri ve genel müdürünün buraya tanık sıfatıyla çağrılmasını talep ediyoruz.”

Sosyal ağlarda paylaşın