Çevreye Verdikleri Zararla Dünyayı Ölümün Eşiğine Getiren 100 Şirket

Dünyanın karşı karşıya olduğu iklim felaketini tetikleyen karbon salınımının arkasında çok az sayıda insan olabilir mi? Yayımlanan bir haritaya göre sera etkisi yayan gazların %71’i, haritada yer alan 100 firma kaynaklı olarak ortaya çıkıyor.

Yeni yayımlanan ve epey tartışma yaratacağı kesin olan bir haritaya göre ise dünyanın sonunun gelmesine belki de çok küçük bir grup sebep olacak. Bu haritada, dünyanın en çok sera etkisine sahip gaz yayan 100 firması ve bu firmaların CEO’ları yer alıyor. Bu şirketler, atmosfere yayılan sera etkili gazların %71’inden sorumlu durumda.


Birleşmiş Milletler destekli olan 1500 sayfalık rapor, azalan biyo çeşitliliğin insalığın hayatta kalma ihtimalini ne kadar olumsuz etkilediğini öne çıkarıyor. Öte yandan bu rapor, bu konuda uyarılarda bulunan ilk rapor değil ve son da olmayacak.

İnsanların ve bazı firmaların çalışmalarına rağmen durdurulamayan bazı güçler çevreyi katletmeye devam ediyor. Bu güçlerin durdurulamaz olma sebeplerinden biri de isimsiz olmaları ve doğrudan suçlanamamamaları idi. Şimdi ise isimlerini ve kim olduklarını biliyoruz.

Sanayi Devrimi’nden bu yana ülkeler ne kadar büyükse o kadar çok sera etkili gaz salıyorlar. Bu haritada ülkelerin boyutları, yaydıkları gaz oranına göre daha da büyük hale getiriliyor. Haritadaki veriler ise 2017 Carbon Majors raporuna dayanıyor.

1988’den bu yana yayılan sera gazlarının yarısı, listenin en tepesindeki 25 isimden geliyor. Dünyayı gerçek anlamda yaşanmaz hale getiren ilk 25 şirket ise Çin (devlet kömür işletmeleri), Aramco, Gazprom, National Iranian Oil, ExxonMobil, Coal India, Pemex, Russia (state coal production), Shell, China National Petroleum, BP, Chevron, PDVSA, Abu Dhabi National Oil, Poland Coal, Peabody Energy, Sonatrach, Kuwait Petroleum, Total, BHP Billiton, ConocoPhilips, Petrobras, Lukoil, RioTinto, Nigerian National Petroleum olarak göze çarpıyor.

Listede Houston, sahip olduğu 7 isimle ciddi bir sorun merkezi olarak öne çıkıyor. Cakarta, Pekin’den daha fazla karbon salınımına ev sahipliği yapıyor.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.