37 Yıllık Tutsaklıktan Sonra Yeniden Yargılanma Hakkı

Mumia Abu Jamal 65 yaşına girdi.
Abu Jamal  1982 yılında ölüme mahkum edilmişti. 37 yıldır idamı ertelenen ve özgürlüğü için durmaksızın yapılan eylemlere rağmen Abu Jamal 37 yıldır hapishanede.

2011 yılında ölüm cezası ömür boyu hapis cezasına çevrildi. Son olarak Pennsylvanya mahkemesi ilk defa Mumia’nın avukatlarının yeniden yargılanma talebini kabul etti.

Amerika’da Afrika kökenli halkın yaşadığı haksızlıklara ve baskılara karşı mücadele yürüten Mumia, Afro-Amerikan bir gazeteci ve yazar. Ayrıca Black Panther Partisi’nin sözcülüğünü yaptı bir dönem. 

1982 yılında hayatını kazanmak için, gazeteciliğin yanısıra geceleri taksi şöförlüğü yapıyordu Mumia Abu-Jamal. Bir gece kardeşinin polisler tarafından götürüldüğünü gördü ve müdahele etti. Kendisi olayda ağır yaralanırken, bir polis öldü. Devamında hakkında hızla bir dava açıldı ve polisi öldürdüğü iddiasıyla ölüm cezasına çarptırıldı. 

Düzmece davada belgeler üzerinde sahtekarlık yapıldı, adli tıp incelemelerinden çıkan sonuçlar polis tarafından yok edildi, görgü tanıkları üzerinde baskı kuruldu.

Tam 30 yılını ABD’nin meşhur ölüm koridorlarında, tecritte geçirdi Mumia. Şimdi bulunduğu koşullarda artık diğer tutuklularla görüşebiliyor, ancak 4 yıl önce ağır hastalanarak, hepatit c’ye yakalandı. Tedavi hakkını dahi hapishane yönetimine karşı direnerek elde etti. 

Mumia Abu Jamal tüm tutsaklık yılları boyunca dışarısıyla bağını hiç kesmedi, daima üretti, direndi. 10 kitap yazdı. Hapishaneden yazılar yazmaya, radyo programları düzenlemeye halen devam ediyor. 

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.