Can Dündar « AP Çatısı Altında Değil Sokakta »

Avrupa Parlamentosu’nda Gazeteci-Yazar Can Dündar’ın katılımıyla Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinin geleceği tartışıldı geçtiğimiz 20 Kasım tarihinde. 

Brussels International Center for research and human rights (BIC-RHR) ile AP parlementerlerinin ortak düzenlediği etkinlikte, özellikle Türkiye’den Avrupa’ya yeni göç etmiş kişiler bulunuyordu. 

AP parlamenterlerinin ezberi bozmayan, kalıp sunumlarının ardından salon heyecanla Can Dündar’ı dinledi, sorular yöneltti.

Uzun yıllardır Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile ilgili yıllık raporlarını incelediğini ifade eden Can Dündar bu yaklaşımın artık kendisini ikna etmediğini söyledi.

Dinleyicilere soru sorma sırası geldiğinde ilk soruyu yönelten Belçikalı avukatlar grubu oldu. Avukatlar Türkiye’de yargılanan ÇHD’li avukatların duruşmalarını izlemek için bir çok kez İstanbul’a gittiklerini ifade ederek, görüşlerini bildirdiler ve konunun öneminden söz ettiler.

Can Dündar, “Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkisinde yepyeni, bambaşka bir yaklaşıma ihtiyaç var. Bu yaklaşım Avrupa Parlamentosu’nun çatısı altında olmayabilir. Bizim Avrupa ile daha çok sokakta, sendikalarda, yerel yönetimlerde, gençlik örgütlerinde, kadın örgütlerinde işbirliği yapmamız lazım. Basın düzeyinde işbirliği yapmalıyız. Yoksa hükümetler ve parlamenterler düzeyinde yapılan işbirliği bir yerde “mültecilere kapıyı açarım görürsünüz” tehdidine boyun eğen AB liderlerinde tıkanıp kalıyor. Bunun ötesine geçmek zorundayız” şeklinde konuştu.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.