“Bu bir tiyatro. Sizden talebimiz bu perdeyi yırtın.”

301 madencinin katledildiği Soma davasının karar duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

İlk olarak Av. Selçuk Kozağaçlı, Katılanlar vekili olarak Silivri Kapalı Hapishanesinden duruşmaya SEGBİS ile katılmak üzere sunduğu dilekçe mahkemeye ulaştı. Mahkeme; avukatların duruşmaya SEGBİS ile katılamayacağını gerekçe göstererek Selçuk Kozağaçlı’nın talebini reddetti.

Selçuk Kozağaçlı bu davanın avukatlığını yapan bir avukat. 2019 yılında diğer meslektaşlarıyla birlikte toplam 159 yıl ceza almışlardı..

Bunun üzerine, Av. Can Atalay Av. Selçuk Kozağaçlı’nın duruşmaya katılma talebi hakkında söz aldı.
Av. Can Atalay: “Selçuk Kozağaçlı bu dosyanın en başından beri, delil toplanmasından dosyanın esasına kadar her aşamasında bulunmuştur. Yapacağı savunma çok krtitik. Hakkında hiçbir kesinleşmiş hüküm olmayan birinin savunmasının alınmaması hukuka aykırıdır.”

Ardından Av. Nergiz Tuba Aslan, “Av. Selçuk Kozağaçlı çok saygın bir meslektaşımızdır. Selçuk Kozağaçlı’nın şu anda hapishane tutuklu olmasının nedeni Soma davasında gösterdiği etkili avukatlık pratiğidir.”

Av. Hatice Aslan Atabay : “Selçuk Kozağaçlı’nın yargılandığı duruşmalara katıldım. Bu davada sanıklara uygulanan adil yargılanma hakkının yarısı Selçuk Kozağaçlı’nın tutuklu olduğu davada uygulansaydı zaten burada olurdu.”

Av. Seçil Ege Değerli: “Selçuk Kozağaçlı’nın duruşmaya katılması bugün bir zorunluluktur.
Yapılan bunca avukatın karşısında bizleri mesleğimizi hiçe saymaktır.””

Avukatlar tarafından gösterilen sahiplenmeye rağmen mahkeme heyeti hukuksuzluklarını sürdürerek Selçuk Kozağaçlı’nın yanında vekili olmadığı gerekçesi ile katılma talebini reddedi.

Ardından davanın avukatları söz aldı:

Av. Nergiz Tuba Aslan: “Biz en başından beri yüzyüzelik ilkesini savuduk. Can Gürkan’ın burada hazır edilmesini istedik ancak reddedildi.
Can gürkan ilk duruşma; segbis odasında bile duruşma sonuna kadar beklemedi. Ayrıldı. Kanunu açıkca dar yorumluyorsunuz.”

Av. Can Atalay: “Bu bir tiyatro. Sizden talebimiz bu perdeyi yırtın. Sizden önceki görülen duruşmada savcı mütala hazır dedi. Sonra ara verildi ve mütalaa verilmedi.

Bu mahkeme bir tiyatro. Neden mi? Karar aşamasında Can Gürkan müdafii duruşmada tüm üniversitelere yazı yazılarak bir bilirkişi heyeti oluşturuldu. Madene indiler. Ancak ne olduysa elektrik gitti ve olay yerinin çok uzağında bir pet şişe içerisinde sıvı bulundu.”

Sanık tarafı sizden gayet memnun. Dönen dolapların farkındayız. Bizim artık mahkemeden adil yargılanma beklentimiz yok.

Bu madende yıllardır devam eden ihmal zinciri, üretim zorlaması, kar hırsı, güvenlik önlemlerinin alınmaması bunların hepsi bu dosyada var. Her bir ölen işçinin neden öldüğüne bakmalısınız. 301 ölen işçiyi bir torbaya atarak bir sonuca varmak hukuken mümkün değil.

Birçok yolsuzluk var, bir tane savcıya soruşturma açılmıyor.Maske yasaklarının hukuksuz olduğunu söyleyen savcı haricinde bir tane uzaklaştırma yok.

Burada yapılan yargılama burjuva hukukuna içkin bir yargılama. Bunu biliyoruz ve buna göre burada, karşınızda duruyoruz.

Av. Aslan: “Bu duruşma salonundaki genç madencilere ve madenci adaylarına bir söyleyeceğiniz bir şey var mı? Can Gürkan rahat rahat otururken bastonu ile 7 yıldır buraya gelen 70 yaşındaki, katledilen madencinin babasına söyleyeceğiniz bir şey var mı?
Bu dosya üzerinde dönen tezgahın farkındayız. En başından beri bunu biliyoruz. Geçen celse sizi reddettik. Tarafsız ve bağımsız olmadığınızı düşündük. Artık bu bizim için kesin bir hükümdür.”

Av. Dilek Güzel söz aldı: “Bizler bu davanın başından beri burada bağıra bağıra gelen bir cinayet olduğunu biliyoruz. Ben karıma kar katacağım diyen bir işveren var. Ölçüm yapılmamış, maskeler verilmemiş… Bütün bunlar ortadayken gereği gibi karar vermek zorundasınız.

Bizi şaşırtın. Aileleri bir kez daha öldürmeyin”

Avukatların savunmalarının ardından Soma katliamında hayatını yitirenlerin aileleri söz aldı..

“Bu davayı bu hale getirenler sizsiniz. Sizin heyetinizdir. Senin verdiğin kararlar 301 madenci için kişi başı 6 gün ediyor. Yargıtay bu kararı bozmuştu. Ama bu karar birilerine çok fena dokundu. çeşitli entrikalarla 3 hakimi değiştirerek sizin kararınızı tekrar onayladı. burada bize tiyatro çeviriyorsunuz. Senin vereceğin adaleti de kararı , fıtrat diyenleri de tekme atanları da bizi burada tehdit eden Kadir Çekin’i de unutmayacağız.”

Başka bir aile: “Sizin hakim olduğunuza inanıyorum. Biblo gibi duruyorsunuz. Suçlu olmayan bir insan mahallenin muhtarına evime gelip tehdit ettirmez. Sanık avukatı davacı olma sana para veririz dedi. Ben fakirim evet ama yüreğim zengin. Benim çocuğumun çocuğu babasız kalmasın diye uğraşıyorum.” diyerek öfkesini dile getirdi.

“Benim çocuğum 27 yaşındaydı. İşten geliyordu yemek bile yemeden yatıyordu. Neden diye sorduğumda sıcaktan yanıyoruz diyordu. 8 senedir neden adalet çıkmıyor. Neden buraya gelmedi bunlar. Bize karşıdan bakıyorlar. Bizi tutuklayın suçluysak. Adalet nerede?”

Ailelerin öfkesi büyüktü.
6 sene geçti.
6 senedir aileler adalet taleplerini haykırıyorlar.
Bir önceki mahkemede, ‘mağdur edebiyatı yapmayın’ denilerek aşağılanmışlardı aileler.
6 sene önce orada sadece 301 madenci katledilmedi. Anneler, babalar çocuksuz kaldı, eşler eşsiz kaldı, çocuklar babasız kaldı.

Ailelerinin konuşması sonrasında sanık Can Gürkan’a söz hakkı verildi.

İlk duruşmada Can Gürkan SEGBİS odasında bile duruşma sonuna kadar beklemeyip ayrılmıştı.
Bir kaç sene öncesine kadar Soma davasına bakan avukat Selçuk Kozağaçlı SEGBİS’ten bile olsa duruşmaya katılması engellendi.

Selçuk Kozağaçlı bugün Soma davasına baktığı, katledilenlerin ailelerinin avukatlığını yaptığı, Soma’nın iş kazası değil katliam olduğunu halka anlattığı için tutuklandı.

Selçuk Kozağaçlı katliamın ilk gününden bu yana bu dosyaya çok emek vermiştir. Bireysel iddia makamını temsil etmiştir.

Yine büyük haksızlıklar, hukuksuzluklar ile ilerleyen Soma davası karar açıklanmak üzere 16 Haziran’a ertelendi..

Sosyal ağlarda paylaşın