Bolivya’da Morales’in Yerine Geçen Anez’e ‘Darbe’ Tutuklaması

Jeanine Añez Bolivya’da 2019 yılında seçilmiş sol hükümet ve belediye başkanlarını hedef almaktan ve 2019 darbesindeki rolü nedeniyle terörizm, isyana teşvik ve komplo nedeniyle tutuklandı.  Añez polis ve askere cezasızlık vaat ederek yerli halka yönelik katliamlar gerçekleştirilmesini sağlamıştı. 

Bolivya’da Evo Morales liderliğindeki Sosyalizme Doğru Hareket (MAS) 14 yıl iktidarda kalmıştı. 2019 yılındaki darbeyi direnç göstermeksizin boyun eğip ülkelerini terk etmişlerdi. MAS iktidarını hedef alan darbenin geçici başkanı Jeanine Añez olmuştu. Yapılan açıklamaya göre cuma gecesi Añez tutuklandı. Aynı günün sabah saatlerinde mahkeme, Añez hakkında tutuklama kararı çıkarmıştı.

Añez, 2019-2020 yıllarında ülkenin başında bulunduğu dönemde sistematik insan hakları ihlallerine imza atmak ve yerli halka yönelik etnik katliamların önünü açmakla suçlanıyor. Darbeci başkan, Senkata ve Sacaba katliamlarında polisin ve askerin şiddet eylemlerinden dolayı ceza almayacağına dair yasal güvence vermişti.

Hakkındaki tutuklama kararını Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “politik eziyet” olarak tanımlayan Añez’e yanıt veren Senato Başkanı Andronico Rodriguez, 2019 darbesinde onlarca insanın yaşamını yitirdiğini ve ülkenin toplumsal-ekonomik gelişiminin sekteye uğradığını hatırlatarak, darbeci liderin maruz kaldığı durum için “Bu, eziyet değil adalet” dedi.

Sosyal ağlarda paylaşın