Biden-Erdoğan görüşmesinin detayları ortaya çıkıyor : S400 konusunda çözüme varılmadı

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Biden ve Erdoğan görüşmesinin ardından, en önemli konuşma maddelerinin başında gelen S-400’ler hakkında “Bir çözüme varılmadı ama diyalog devam edecek” dedi.

Şimdi okurlarımızın bu S400 konusunda şu anki duruma gözatmasını istiyoruz. Üzerinde “alırım-alamazsın” tartışması yapılmıştı S400 konusunda, ABD ile. Rus uçağının uluslararası anlaşmalara uygunsuz bir şekilde düşürülmesi sonucu AKP’nin “dahiyane çözümü” idi. Delegasyonlar gitti geldi, Erdoğan ve avaresi Putin’i ziyaret etti… ve sonunda AKP ABD’nin “alamazsın, alırsan sonuçlarına katlanırsın” dayatmalarına rağmen aldı.

Yıllardır 3 milyar dolara yakın para ödenerek alınan S400’ler kurulmuş değil. Yani ABD’ye “ben sana ihanet etmedim, satın aldıma ama hiç kullanmadım. Kurmadım bile…” mesajı verdi AKP.

Bu gerçek ortada. Yani AKP S400’leri kul-la-na-maz ! AKP küçük aklı ile Rusya ile ticaretini bozmamak için jest yapmak istedi ama sömürgecilik ilişkileri buna izin vermiyor. S400’ler alındığından beri AKP iktidarı ve özellikle Erdoğan ABD ile arasını düzeltmeye çalışıyor. S400’leri almakla ABD’nin patronluğuna karşı çıkmadığını anlatmaya çalışıyor ancak ABD koşulsuz biat istiyor. S400’leri iade veya imha etmesini istiyor.

Yani S400’lerin kenarda çürümesi ABD emperyalizmini ilgilendirmiyor. ABD’nin  AKP’den istediği emirlerine koşulsuz itaat etmesi.

Erdoğan-Biden görüşmesinde bulunan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Biden ve Erdoğan görüşmesinde S-400 konusu gündeme geldi. Bu konuda bir çözüme varılamadı ancak diyaloğa devam edilmesi için taahhüt verildi” değerlendirmesinde bulundu.

Sullivan söz konusu görüşmede ABD’nin Afganistan’dan çıkma sürecinde Kabil Uluslararası Havalimanı konusunun da gündeme geldiğini belirterek, “Cumhurbaşkanı Erdoğan bu havalimanının güvenliğinin sağlanması konusunda belirli desteğe ihtiyaç duyacağını söyledi, Biden da kendilerine destek taahhüdü verdi” ifadesini kullandı.

Yani AKP ABD’nin çıkarlarının bekçiliğini yapmak için askerini Afganistan’a gönderecek. Erdoğan bu konuda ABD’nin teveccühünü kazandı ancak, efendisini S400’ler konusunda ikna edemediği çok açık. ABD koşulsuz itaat istiyor…

Sosyal ağlarda paylaşın