Beşbinyıllık Gelenek: Evvel Temmuz Festivali, 23. Kez Yapılıyor

Hatay Samandağ’da 22 yıldır düzenlenen Evvel Temmuz Kültür ve Sanat Festivali’nin bu yıl 23’ncüsü yapılıyor.
Bu yılki festivali önceki yıllardaki festivalden ayırdeden en önemli yan, bu festivalin, 6 Şubat Büyük depreminin ardından yapılıyor olması.
Büyük bir yıkımın, ölülerin ve yaralıların ardından yapılıyor festival.
Festival Komitesi’nin bu yılki mesajında şöyle deniliyor: “23. Evvel Temmuz Festivali’nin, kaybettiğimiz hemşerilerimize, komşularımıza, yakınlarımıza, arkadaşlarımıza, sokaklarımıza, kaybettiğimiz kadim şehrimize adanmasını çok anlamlı buluyoruz. Evvel Temmuz Bayramı’nın neredeyse beş bin yıl öncesine kadar uzanan tarihini hatırlıyor, bu tarihe atıfla 22 yıl boyunca hiç aksatmadan düzenlenen Evvel Temmuz Festivali’nin 23.’sünü yaşamı yeniden yeşertmek için örgütlenmesine biz de emeğimizle, gücümüz ve dayanışmamız ile katkı sunuyoruz.”

Enkazı Yaratanlar, Yasaklarla Korkularını ve Suçlarını Büyütüyor

Festival Samandağ Kalkındırma Derneği ile Akdeniz Dayanışma ve Kültür Derneği tarafından organize ediliyor.
Bu yıl 7-17 Temmuz tarihleri arasında yapılan Evvel Temmuz Kültür ve Sanat Festivali kapsamında bir çok panel, konser, tiyatro ve sergi yer alıyor. Etkinlikler Samandağ’da yoğunlaşmakla birlikte bazı etkinlikler de Defne ve Antakya’da yapılıyor.
Bu program kapsamında yeralan Grup Yorum Halk Konseri ise, Hatay Valiliği tarafından “uygun görülmemiştir” denilerek yasaklandı.
5 bin yıllık gelenek, kuşku yok ki, bu yasaklarla uzlaşarak değil, yasaklara meydan okuyarak, yasaklara direnilerek sürdürülebilir.
Yasaklara boyun eğilirse, Evvel Temmuz festivalinin de içi giderek boşalır.

Sosyal ağlarda paylaşın