Belçika’da kralın heykeli kaldırıldı!


Belçika’daki protestolarda Gent şehrindeki bir II. Leopold büstü kırmızıya boyanarak, Floyd’a ithafen “Nefes alamıyorum!” cümlesi yazılmıştı. Ayrıca, Anvers şehrindeki başka bir II. Leopold heykeli de protestolar sırasında ateşe verilmişti. Bu direnişler ise sonuç verdi. Sömürgeci II. Leopold’un heykeli Anvers belediyesi tarafından kaldırıldı.

Belediye Başkanının sözcüsü Johan Vermant tarafından yapılan açıklamada ıkçılığa karşı yapılan protestolarda heykelin çok fazla tahrip edildiği ve restorasyon için Middelheim Müzesine götürüldüğü söylendi. Ayrıca sözcü 2023 için olan planlarında heykele yer olmadığını, restorasyondan sonra yerine geri konulmayacağını söyledi. Middelheim Müzesine sözcüsü ise heykelin müzelerinde olduğunu doğruladı.


II. Leopold 1800’lu yılların sonunda Afrika kıtasında Kongo’yu kolonileştiren, ‘köle’ olarak getirdiği Konguluları Belçika’daki hayvanat bahçelerinde ‘sergilemesiyle’ tanınıyor. Çok sayıda genç Belçikalının, 1885-1908 arasında II. Leopold’un Kongo’yu ‘şahsi malı’ ilan etmesinin ardından köleliğe direnen milyonlarca Kongolu katledilmişti. Tarihçiler, II. Leopold’un sömürgeci rejiminde milyonlarca Kongolu katledildi.

….

II. Leopold’ un heykelinin kaldırılması için protestoları yazdığımız haberi linkten okuyabilirsiniz:

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.