Belçika’da ‘Sömürgeci Kral II. Leopold’un Heykelleri Kaldırılsın’ Kampanyası

George Floyd’un katledilmesinin ardından dünyaya yayılan ırkçılık karşıtı eylemler Belçika’da katılmıştı. Sömürgeci geçmişle ve kölelikle bilinen Belçika tarihinin hesaplaşma vakti geldi. Halktan çağrılar yükseliyor. Sömürgeci kralı II. Leopold’un heykellerinin kaldırılması için Kral II. Leopold’un heykellerinin sokaklardan kaldırılması için iki ayrı kampanya başlatıldı. Şu ana kadar 50 bin imza toplandığı kayıt edildi.

ABD’li siyahi George Floyd’un Minneapolis şehrinde ırkçı polis şiddeti sonucu katledilmesinin ardından Belçika’da da gösterilere neden oldu. Belçika’da sömürge döneminde Afrika ülkesi Kongo’da soykırım gerçekleştiren Kral II. Leopold’un başkent Brüksel’deki heykeline zarar verildi.

„BRÜKSEL’DE YERİ YOK“

Change.org’da Fransızca ve Almanca olarak açılan imza kampanyalarında, ‘kendisini Avrupa’nın başkenti olarak tanıtan ve birden çok kültürün birlikte yaşadığı Brüksel’de, II. Leopold’un yerinin olmadığı’ vurgulandı ve haziran sonuna kadar heykellerle anıtların kaldırılması çağrısı yapıldı. Bir imza kampanyasını 14 yasındaki bir genç Instagram’da başlattı. Başkent Brüksel’deki II. Leopold anıtlarının ve Halle kentindeki bir büstün kaldırılması talep ediliyor. Reuters’a konuşan genç, “Reşit değiliz ve kimliğimizi ortaya çıkarmak istemiyoruz. Bu yüzden bizi temsil edecek bir organizasyon arıyoruz” ifadelerini kullandı.

Protestocular Brüksel’deki Kral II. Leopold heykeline çıkıp “katil” sloganları attıp Kongo bayrağını salladı.

“GENT’DE VE ANVERS’DE II.LEOPOLD HEYKELINE SALDIRILDI”


Belçika’daki protestolarda Gent şehrindeki bir II. Leopold büstü kırmızıya boyanarak, Floyd’a ithafen “Nefes alamıyorum!” cümlesi yazılmıştı. Ayrıca, Anvers şehrindeki başka bir II. Leopold heykeli de protestolar sırasında ateşe verilmişti.


BELÇİKA TARİHİNDEKİ SÖMÜRGECİ II. LEOPOLD KRALI


1800’lu yılların sonunda Afrika kıtasında Kongo’yu kolonileştiren II. Leopold, ‘köle’ olarak getirdiği Konguluları Belçika’daki hayvanat bahçelerinde ‘sergilemesiyle’ tanınıyor. Çok sayıda genç Belçikalının, 1885-1908 arasında II. Leopold’un Kongo’yu ‘şahsi malı’ ilan etmesinin ardından köleliğe direnen milyonlarca Kongolu katledilmişti. Tarihçiler, II. Leopold’un sömürgeci rejiminde milyonlarca Kongolu katledildi.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.