Belçika’da Irkçılığa Karşı Gösterilerde Polisten Irkçı Uygulama

ABD’de Georg Floyd’un ırkçı polisler tarafından katledilmesinin ardınan 12 gününde halkın öfkesi ve tepkisi devam ediyor. Dünyanın bir çok ülkesinde ırkçılığa karşı eylemler düzenleniyor. Eylemler Belçika’ya ulaştı.

7 Haziran Pazar günü Brüksel, Anvers, Gent, Hasselt, Oostende’ de binlerce kişi ırkçılığa karşı birlik için de buluştu.

ANTWERPEN:

Anvers’te binlerce kişi Steenplein’de #BlackLivesMatter adı altında bir araya gelinildi. Steenplein’den sonra Groenplaats’a doğru bir yürüyüş gerçekleştirmek isteyen eylemcilere polis saldırdı. Yüzden fazla kişinin gözaltına alındığı olaylarla ilgili olarak organizasyon komitesi açıklama yaptı. “Hakları okumadan, açıklama yapmadan gözaltına alındılar. Muhtemelen çoğunluğu tramvaya binecek insanları gözaltına aldılar.” Dedi. Anversteki eylemde organizatörler beyazların ve siyahların ayrı ayrı otobüslere bindirildiğini belirtti. Polis ırkçılığa karşı olan bir eylemde ırkçı hareketi kabul edilemez. Organizatörler “Tam da karşısında olduğumuz şeyi gerçekleştirdiler. Barış içinde bir arada yaşamı savunduğumuz gün yapılan bu ayrımcılık düşündürücü.”diyerek yapılan ırkçılığa tepki gösterdi.

OOSTENDE:

Belcika’nin Oostende sehrinde yaklasik 300 kişi Pazar günü öğleden sonra Drie Gaper’da bir araya gelerek Georg Floyd’un katledilmesini ve irkciliga karsi gösteri düzenledi. Eylemde Georg Floyd 8 dakikalık sessizlikle anildi. Ayrıca sömürgeci Krali II. Leopold’un heykelinin kaldırılması talepinde bulundular.


HASSELT:

Hassel’te Belediyse ırkçılığa karşı eyleme izin vermedi. Kolonel Duşartplein meydanında toplanan yaklaşık 200 kişi ayakbaliarını bırakarak protesto gerçekleştirdi.


GENT:

Gent’teki Zuidparka’ta yaklaşık 750 eylemci ırkçılık ve polis şiddetini protesto için birleşti. Gent şehri belediyesi oturma eylemine izin vermedi. Bu göstericiler için bir engel olmadı. Eylemcilerin her birini ayakkabılarını Kral I. Albert heykelinin etrafına koyarak ırkçılığı protesto etti. Organizatör Gilles Mbiye-Beya (24), “Leopold II’nın heykelinde değiliz çünkü onun yüzünün bizim eylemlerimizde görünmesini istemiyoruz” dedi. Ayrıca eylemciler 8 dakika 46 saniye saygı duruşunda bulunarak George Floydu andı.

BRÜKSEL:

Brüksel’deki Tarihi Brüksel Adalet Sarayı önünde toplanan yaklaşık 10 bin kişi Floyd’un katledilmesini, artan ırkçılığı ve polis şiddetini protesto etti. “Siyah canlar önemlidir”, “Adalet yoksa barış da yok”, “Suikastçı Polis”, “nefes alamıyorum” sloganlarını attı eylemciler.

Belçika #BlackLivesMatter temsilcisi Ange Kazı “George Floyd’un ölümü pek çok insanı sarstı. İnsanlar, siyah insanlara karşı olan polis zulmünden bıkmış durumda. Bizler Belçika’da polis şiddetiyle hayatını kaybetmiş herkes için adalet talep ediyoruz. Hemen bu polis zulmünün arkasındaki kişilere dair bir soruşturma başlatılmalı ve bu soruşturma kurban ve kurban yakınlarının güvenebileceği bir şekilde bağımsız olarak yürütülmelidir” dedi. Açıklamadan sonra diz üstü çöken protestocular saygı duruşunda bulundular. Matongé bölgesinde polisle bir çatışma yaşandı. Birkaç yüz protestocu ile karşı karşıya gelen polis eylemcilere tazyikli su ile saldırdı.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.