İngiltere’de Göstericiler Köle Tacirinin Heykelini Yıkıp Nehre Attı

Bugün İngiltere’nin 12 ayrı şehirde George Floyd’un ABD polisi tarafından katledilmesinin ardından ırkçılık karşıtı eylemler gerçekleştirildi. Eylemlere yine yüz binlerce kişi katılırken en yüksek katılım Londra’da, ABD büyükelçiliği önünde yapıldı.


Parlamento Meydanı’nda toplanan on binlere yönelik yapılan konuşmalarda, ırkçı saldırılar karşısında susmayacakları vurguladı.

“Adalet yoksa barış da yok” diyerek ABD büyükelçiliği önünde toplanan on binlerce kişi, ırkçı saldırılarda hayatını kaybedenler için adalet istedi. Sık sık George Floyd ismini haykıran kitle, elçilik önündeki yolun en az iki kilometrelik bölümünü trafiğe kapattı. Eylemcilerin büyük bir çoğunluğunun genç ve beyaz ve ortaokul, lise öğrencilerinin olması dikkat çekti.

KÖLE TACİRİNİN HEYKELİ NEHRE ATILDI

İngiltere Bristol’daki ırkçılık karşıtı eylemde17. Yüzyılda köle ticareti yapan Edward Colston’un heykeli devirerek nehre atıldı.

Colston, 1672-1689 yılları arasında 80 bin Afrikalı erkek, kadın ve çocuğun Amerika’ya köle olarak götürmüştü. Kurduğu Royal African Company ile köle ticaretinde tekelleşen Colston’ın o dönemde yaptığı köle ticaretiyle elde ettiğine söyleniyor. 6-8 hafta süren yolculuklarda köle yapılmak için Amerika’ya götürülen siyahlardan binlercesinin hastalık, cinayet ve işkenceyle olduğu belirtiliyor. Bronz heykeli 1895 yılında dikilmişti. İsmi hâlâ Bristol kentindeki sokak ve binalara verilmiş durumda.


Bristol’deki heykelin kaldırılması için bir imza kampanyasına düzenlenmişti ve 11 bin kişi destek vermişti.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.