Aytaç Ünsal’la B1 Verilmiyor

Avukat Aytaç Ünsal Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu. Ünsal avukatı Güçlü Sevimli ile yaptığı görüşmede ölüm orucuna ara verdikten sonra  bacaklarındaki nöropati (sinir ucu iltihabı) tedavisi için alması gereken saf B vitaminine ulaşamadığını belirti. 

Aytaç Ünsal, 215 gün sürdürdüğü ölüm orucumdan kaynaklı oluşan sağlık sorunlarının tedavisi devam ederken, hakkında infaz erteleme kararı bulunmasına rağmen 11 Aralık 2020’de tutuklanmıştı.

Saf B1 vitamini ilacını nöroloji uzmanı reçete ediyor ancak cezaevi revişi doktorunca yazılmadığı için Ünsal’ın ilacı alamıyor.  

Sevimli, “Zaten hem infaz kanununa hem tüzük ve yönetmeliklere göre, hapishane idaresinin en temel görevi mahpusların yaşam ve sağlık haklarını korumak … Bu yeni bir uygulama değil, Edirne de kurulan ilk F tipi cezaevlerinden. Açlık grevcilerine ve açlık grevini bırakanlara B vitamini verilmesi gerektiğini cezaevi idaresi de doktorlar da biliyor. Basit bir tedavi, temin edilmesi de rutin bir işlem….” Dedi. 

F tipi hapishanelerin yürürlüğe girdiğinden beri, 20 yıldır bu konuyla ilgili ciddi bir problem de yaşanmadığını ifade eden Güçlü Sevimli, “Aytaç’ın tutuklanmasının üzerinden uzun zaman geçti, bu ilacın temin edilmemesi ona karşı özel bir tavır olduğu izlenimi yaratıyor. Revir doktoru ilacı yazdığı an bu sorun hemen çözülebilir” ifade etti. 

Sevimli, “Ünsal’ın cezaevinde kalamayacağına dair Adli Tıp Kurumu raporu var. Buna dayanarak infazı ertelenmişti ancak şehirdışına çıktığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Hemen akabinde İstanbul İnfaz Savcılığı bir yıllık infaz erteleme kararını kaldırdı, ardından tutuklandı. Tutuklanmasının ardından İstanbul İnfaz Hakimliğine tahliye için başvuru yapıldı. İstanbul, yetkinin Ünsal’ın tutuklandığı Edirne’de olduğunu ifade ederek yetkisizlik kararı verdi. Dosyanın gönderildiği Edirne İnfaz Hakimliği de yine yetkisizlik kararı verdi.

“Dosya şu anda Bölge Adliye Mahkemesinde (istinaf), hangi hakimliğin yetkili olduğuna karar verilecek. İstinaf ise halen karar vermediği için infaz erteleme başvurusu da sonuçlanamıyor.” diyerek Ünsal’ın faşist devlet tarafından hala adaletsizliğe uğradığını aktardı. 

Avukat Sevimli Aytaç Ünsal’a  Cuma günü Edirne F Tipi Cezaevindeki görüşmesinde Ünsal’ın sağlık durumunun kötüleştiğine dikkat çekti.  Sevimli, “Sağlık problemleri devam ediyor. Bacaklarındaki sinir ucu iltihabı nedeniyle ağrılar yaşıyor, ancak ayaklarını uzatarak oturabiliyor, sürekli ayaklarını uzatarak durmak zorunda. Normal oturduğunda çok ağrı çektiğini söylüyor. Avukat görüşünde de ayaklarını uzatarak görüşme yaptık. Gece uyurken de ayaklarının altına yastık koyup yükselterek uyuyor, bunun da çok zor olduğunu söyledi. Ayrıca bacaklarında kızarma ve morarma var...En önemlisi de, tedavisi için gerekli koşullar sağlanmıyor. Sağlık durumu tutuklandıktan sonra kötüleşti.

Güçlü Sevimli, Ünsal’ın revirde karşılaştıklarını şöyle aktardı:

Aytaç ‘Revir doktoru haftada bir geliyor, mazgalı açıyor şöyle bir bakıyor tamam iyisin deyip kapatıyor’ dedi.

Revire çıktığında doktorunun tavrının çok olumsuz olduğunu söyledi, ‘Doktordan çok cezaevi idarecisi gibi bir tavrı var, dinlemiyor. Sağlık durumumu anlatmak istiyorum, bir kez dışarı atıldım. Senin bu sağlık durumun çok önemli değil, bir süre sonra gözlerin de göremeyebilir, yorumunu yaptı’ diye anlattı.

Avukatı Sevimli, “Nöroloji uzmanı düzenli olarak saf B1 vitamini alması gerektiğini belirtmiş, reçete yazmıştı. Cezaevine iletilen sağlık dosyasında da bu yazıyor. Ancak Aytaç’ın vitamini alabilmesi için hapishanede revir doktorunun da bu reçeteyi yazması gerekiyor. Ama doktor yazmadığı için Aytaç tutuklandığından beri vitamin içemedi. Hastane sevkine de gerek duyulmadı, zaten pandemi koşullarında hastane riskli.”

Faşist devlet Aytaç Ünsal’la B1 vitamını vermemekle sağlık durumunun köyleştmesinden ve oluşan tüm risklerden sorumludur. 

Sosyal ağlarda paylaşın