Avrupa’da 1 Mayıs’ta Alanlardaydık.. (İngiltere… Fransa… Avusturya… Hollanda.. Belçika… İsviçre)

Avrupa’nın hemen bütün büyük şehirlerinde Korona yasaklarına ve kısıtlamalarına rağmen bu sene 1 Mayıs yürüyüş ve mitingleri yapıldı.

1 Mayıslar, halkın, çeşitli demokratik kitle örgütlerinin artık Korona yasakları ve emperyalist devletlerin keyfi yönetimlerine karşı “yeter” demesinin bir ifadesi oldu. 

Halk Cephelilerin geçen yıl her türlü yasağa ve engele rağmen 1 Mayıs alanlarına çıkmış olması ve bu yıl da aynı şekilde alanlara çıkma kararlılığını göstermeleri, birçok yerde diğer kesimleri de harekete geçiren, teşvik eden bir unsur oldu.

Çeşitli ülkelerdeki 1 Mayıs yürüyüş ve mitinglerine ilişkin elimize ulaşan haberleri yayınlıyoruz:

LONDRA: Ne Pandemi,  Ne 1 Mayıs’ı Tasfiye Çabaları Engel Olamadı

Ne pandemi koşulları ne iktidarın yanlış ve anti-bilimsel uygulamaları, kısıtlamaları, ne de sendikaların, reformizmin 1 Mayıs’ı tasfiye etme çabaları 1 Mayıs’ta alanlarda olmamıza engel olamadı.

Halk Cephesi de öğle saatlerinden itibaren alanda yerini aldı

Kitle Edmonton tren istasyonu önünde toplandı. Pankartlar asıldı, yapılan müzik yayınıyla beraber hasta tutsak Ali Osman Köse için de bildiriler dağıtıldı.

Yaklaşık 2 saat süren 1 Mayıs mitingine 90 kisi katıldı

Korona salgınına bağlı yasakların hala devam etmesine rağmen, diğer senelere göre az bir kitlenin katılımına rağmen, Meydanlar Halka Yasaklanamaz Şiarı ile 1 Mayıs Alanı’nda emeği savunan güçlerle bir arada olundu.

HOLLANDA: “1 Mayıs Resmi Tatil İlan Edilsin”

Hollanda’da diğer ülkelerde olmayan bir talep ön plandaydı:  “1 Mayıs Resmi Tatil İlan Edilmeli”.

Çünkü Hollanda, 1 Mayıs’ın resmi tatil olmadığı tek Avrupa ülkesi durumunda.

Bu talebi, bu sene Halk Cephesi alana taşıdı. Bunun etkisiyle, çeşitli örgütlerden konuşmacılar da uzun yıllardır gündemlerine almadıkları bu talepten konuşmalarında sözettiler.  

1 Mayıs kutlaması, saat 13.00-13.30 arası tüm örgütlerin Schouwburgplein’de meydana toplanmasıyla başladı.15 civarında farklı örgüt ve grup toplandı alanda. Aralarında Hollanda, Türk, Kürt, Alevi, Suriyeli, 8 Mart Kadınlar Birliği (İran-Afganistan), İran Komünist Partisi ve Hollanda Halk Cephesi vardı.   

Halk Cephesi “Hollanda’da 1 Mayıs Resmî Tatil İlan Edilmeli” pankartı ile yer aldı.

Saat 14:00’da yürüyüşe geçildi ve yürüyüş sonunda kısa konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda “1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramının Yasal Tatil İlan edilmesi gerektiği” ve “korona pandemisi bahanesiyle Hollanda devletinin, zenginlerin ceplerini doldurduğu ve fakirlerden sömürdüğü” vurgulandı.

FRANSA: Sosyalizmin Kızıl Bayraklarıyla Alandaydık

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı Fransa’nın pek çok şehrinde kutlandı.

Başkent Paris’teki! Mayıs Kutlaması sendikalar federasyonu CGT’nin çağrısıyla gerçekleşti.

Komünist Parti ve diğer sol partiler çağrıcılar arasında yer almadılar ve alanlara inmediler.

Republıque Alanı’nda gerçekleşen miting saat 14.00’teki yürüyüşle devam etti.

Halk Cephesi de öğle saatlerinden itibaren alanda yerini aldı.

Sendikaların çağrısıyla yapılan Nancy’deki kutlama ise saat 10.00’da Dombasse Meydanı’nda başladı. Halk Cepheliler de başlama saatinde 1 Mayıs Pankartlarıyla alanda yerlerini aldılar.

Kadınların TAYAD Başörtüsü taktıkları yürüyüş boyunca sloganlar ve marşlarla talepler ve devrim sosyalizm iddiası dile getiirildi.

AVUSTURYA: “Meydanlar Halka Yasaklanamaz”

Avusturya genelinde, başta başkent Viyana olmak üzere, Graz, Linz, İnnsbruck’ta 1 Mayıs miting ve yürüyüşleri yapıldı. Halk Cepheliler, bu dört şehirdeki 1 mayıs mitinglerinde “Meydanlar Halka Yasaklanamaz” sloganı ile yer aldılar.

BAŞKENT VİYANA’da Halk Cepheliler sabah 11.00’den itibaren Karlsplazt Operanın önünde toplanmaya başladılar.

Avusturyalı sol sosyalist gruplarla birlikte 700 kişinin katıldığı 1 mayıs etkinliğine Halk Cephesi Korteji 90 kişilik bir katılım sağladı. Kortejin kızıl bayraklar ve kızıl fularlarla donandığı yürüyüş boyunca da sloganlar ve marşlar hiç kesintiye uğramadı.

GRAZ’DA Avusturya Komünist Partisi tarafından organize edilen 1 Mayıs yürüyüşüne Halk Cepheliler de katıldılar. En önde Almanca Türkçe Halk Cephesi pankartı taşındı.

Sabah saat 10.00’da Mariahilferplazt da toplanan Halk Cepheliler Almanca ve Türkçe sloganlarla alandaki yerlerini aldılar. Kısa mesafeli yürüyüş Saat 13.00’de jakominiplazt’ta bitirildi. Burada yapılan konuşmaların ardından miting son buldu.

LİNZ’DE iki ayrı yerde 1 Mayıs yürüyüş ve mitingi yapıldı. İlk yürüyüş Avusturya Komünist Partisi (KPÖ), Sosyalist Sol Partisi(SLP),Yeşiller Partisi Sendika Örgütü Ve Halk Cephesi tarafından gerçekleştirildi. Yürüyüş kitlenin saat 11.00’de Schillerpark’da toplanmasının ardından başladı. Ve şehrin ana meydanına kadar sürdü. Yürüyüşe yaklaşık 250 kişi katıldı. Buradaki eylem, yapılan konuşmaların ardından bitirildi.

İkinci 1 Mayıs yürüyüşü ise saat 11.45’te    Volksgarten’den başladı. Bu yürüyüşe Partizan, Avusturya işçi partisi, Mezopotamya Kültür Derneği katıldı. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı bu eylem de yapılan konuşmaların ardından son buldu.

İNNSBRUCK’DA 1 Mayıs Yürüyüşü saat 11.00’de başladı. “Irkçılığa, Hak Gasplarına ve Korona Yasaklarına Karşı” sloganıyla yapılan mitingde Halk Cepheliler de alandaydılar.

BELÇİKA: 1 MAYIS’I HER KOŞULDA KUTLAYACAĞIZ!

Belçika’da emperyalizmin hâkim kılmaya çalıştığı korona korkusuna, sarı sendikaların 1 mayıs kutlamalarını iptal etmesine rağmen 1 MAYIS’I kutlama kararlılığı bu engelleri aştı.

Belçika’da Brüksel, Liege ve Anvers’te 1 Mayıs kutlamaları yapıldı.

Belçika Halk Cephesi iki şehirde katıldı kutlamalara. Brüksel ve Liege şehrinde pankartları, yıldızlı flamaları ile alanlarda yerlerini aldılar. Geçtiğimiz yıllara oranla katılımın az olduğunun gözlemlendiği 1 Mayıs’ta korona kısıtlamaları ve yasaklamaları genel protesto konusuydu.

LİEGE şehrinde 1 Mayıs Sendikanın, Belçika Emek Partisi’nin, Türkiyeli bazı sol grupların, İspanyol anti-faşistlerinin katılımıyla kutlandı. Belçika Halk Cephesi Ulusal Direniş Anıtı diye bilinen Partizan anıtı önünde toplanarak 1 Mayıs kutlamalarının yapıldığı meydana kadar yürüyüş düzenledi. Liege’de sadece Belçika Halk Cephesi 1 Mayıs’ta yürüyüş düzenleyerek alana yürüdü. 1 Mayıs’ta, Halk Cephesi kortejindeki yürüyüşçülerin tamamına yakını kızıl önlük giydi. Ve sarı yıldızlı bayraklar, atılan sloganlar, kızıla donanmış grup alana girdiğinde tüm alandakilerin dikkatini çekti. Coşkuyla alana girişte kameralar Halk Cephesi kortejine yöneldi. Marşlar, sloganlar eşliğinde alana girdikten sonra tüm 1 Mayıs ve devrim şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı. Halk Cephesi Liege şehrinde 1 Mayıs’a 36 kişi ile katıldı.

BRÜKSEL’de izin verilmemesine rağmen 1 Mayıs mitingi yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. İçinde 11 grubun yer aldı Alyans (Devrimci 1 Mayıs İttifakı) tarafından düzenlenen mitinge katılanlar arasında, Secours Rouges (Kızıl Yardım Örgütü), Halk Cephesi, MLKP, PKK; Partizan, SKB, Aveg-Kon yeraldı. 

Sabahın erken saatlerinde toplanma sırasında iki ırkçı faşist Halk Cephesi standına saldırdı. Kızılın en dikkat çektiği standı hedef seçen 2 ırkçı iki cephe bayrağını alıp kaçmak istedi fakat alandakiler tarafından yakalandı.

Halk Cephesi açtığı stantta sloganlar ve marşlarla 1 Mayıs’ı karşıladı. Dağıttığı bildirilerde Yaşasın Devrim Yaşasın Sosyalizm kararlılığı işlenmişti. Brüksel’deki 1 Mayıs’a Halk Cephesi 10 kişi ile katıldı.

– Brüksel’in farklı bölgelerinde yapılan 1 Mayıs gösterilerine de bir çok yerde polis saldırdı.

İSVİÇRE: 1 MAYIS YASAKLANAMAZ

İsviçre hükümeti, bu yıl bir çok yerde 1 Mayıs’ı yasaklamaya çalıştı. Ancak 1 Mayıs buna rağmen gerçekleştirildi.

Bern, Zürich, Winterthur, Cenevre, St. Gallen gibi şehirlerde merkezi 1 Mayıs eylemlerine izin verilmezken, bazı şehirlerde fiili miting ve yürüyüşler gerçekleştirildi.

Basel’de 1 Mayıs yürüyüşü Messe Meydanı’nda başladı. Halk Cepheliler Messeplatz’da saat 10:00 da toplandılar.

Merkezi miting ise, Basel’de yapıldı.

Hemen tüm ilerici güçlerin katıldığı Basel’deki mitinge katılım yoğun oldu. Yağmura ve Korona önlemlerine rağmen binlerce kişi yürüdü. 

Saat 11.00’de yürüyüşe geçildi. 50 kişilik Halk Cephesi Korteji kızıl bayraklarıyla, devrim ve sosyalizm sloganlarıyla, umudun adını haykıran sloganlarıyla yürüdüler.

Yaklaşık iki saat süren yürüyüşün sonunda St. Jakob Parkı’na gelindi.

Bitiş alanında konuşmalarla, halaylarla ve marşlarla 1 Mayıs eylemi sonlandırıldı.

Sosyal ağlarda paylaşın