Avrupa Şehitlerini Anıyor

Dünya halklarının mücadelesinde şehitlerine sahip çıkmak özel bir yer tutuyor. Şehitlere bağlılık, değerlere bağlılıktır. İdeallerine bağlılıktır. Şehitler nezdinde, geçmişe sahip çıkmak, geleceğe sahip çıkmaktır. Ne zaman ki bir halk veya bir toplumsal hareket, şehitlerine sahip çıkmaktan uzaklaşırsa, orada yozlaşma ve çürüme vardır. Orada ideolojik olarak savrulma, hedefsizleşme vardır. 

30 Mart -17 Nisan Devrim Şehitlerini Anma Günleri çerçevesinde Avrupa’da çeşitli şehirlerinde anma etkinlikleri ve eylemleri yapılıyor. 

Bir çok şehirde yazılamalar yapılıp, afiş ve pankartlar asılırken, çeşitli yerlerde de anmalar yapıldı. 

Köln’de Merkezi Anma Yürüyüşü 

 

Merkezi anma yürüyüş ve mitingi, bu yıl Almanya’nın Köln şehrinde yapılacak. 

Köln’deki anmanın tarihi 18 Nisan pazar günü. 

EberPlatz’da yapılacak anmanın saati ise 14.00.

Anma vesilesiyle Avrupa Halk Cephesi imzasıyla bir davetiye yayınlandı. 

Açıklamada halkların tarih boyunca verdiği şehitler sahiplenilerek şöyle denildi: “Bugüne kadar, sosyalizm için, devrimci halk iktidarı yolunda 685 şehit verdik. Ancak sadece sosyalizm davasının şehitleri değil, tarih boyunca sömürü ve zulme karşı mücadelede şehit düşen tüm şehitler de bizim şehitlerimizdir.” 

Şehit Ailelerine Davet: 

Avrupa Halk Cephesi tarafından Köln mitingiyle ilgili yayınlanan açıklamada şehit aileleri özel olarak davet edilerek şöyle denildi: “Şehit yoldaşlarımızı anma ve umudun kuruluşunu kutlama günlerinde tüm şehit ailelerimizi selamlıyoruz. 

Bu yılki anma mitingimizde, sizleri de aramızda görmekten onur duyarız.”

Belçika Liege’de Anma

Belçika’daki anma, 10 Nisan’da, Liege şehrinde, Liege Garı’nın önünde yapılacak. Anma saati 16.30.

Belçika Halk Cephesi tarafından anmayla ilgili yapılan çağrıda, şöyle denildi: 

“Bu kavgada şehitlerimizi sahiplenmek, onurumuz, gururumuz, görevimiz ve sorumluluğumuzdur.

Açıklamada şehitlerin mücadeledeki yerine dair de şu vurgu yapıldı: 

Şehitlerimiz değerimizdir.

Bugün eğer yeryüzünde şu veya bu haklara sahip olarak yaşıyorsak,

bilelim ki, bu haklar, dünya halklarının verdiği şehitlerle mümkün oldu.

Hollanda Rotterdam’da Anma

Hollanda’da da 11 Nisan’da Rotterdam şehrinde bir anma yapılacak. Saat 12.30’da yapılacak anma, Rotterdam’daki Juliana Parkı’nda yapılacak.

Hollanda polisi, korona salgınını gerekçe göstererek anmayı engellemeye çalışsa da, Halk Cepheliler, “korona anmamıza engel olamayacak… Şehitlerimizi anmak için tüm parklar bizimdir” diyerek, anmaya katılım çağrısında bulundular.

Şehitler Her Yerde Anılıyor

Şehitler için İsviçre Basel‘de Boran Kültür Merkezi’nde 30 mart anması düzenlendi. Almanya Dev-Genç şehitleri yazılamalarla selamladı. Ayrıca Avrupa Dev-Genç, Mahir Çayan’ın mezarına karanfillerle bir döviz bıraktı. 

Fransa’da Kızıldere için ev anmaları yapıldı, duvar gazeteleri asıldı. İngiltere’de devrim şehitleri için pullama yapıldı. 

Stutgart Halk Meclisi‘nin çağrısıyla, 30-Mart-17 Nisan Devrim Şehitleri ve Helin Bölek için Stutgart şehir merkezinde bir anma yapıldı. 

Şehitleri Anma Günleri, bu yıl Helin Bölek’in 1. ölüm yıldönümüyle de çakıştı ve bu çerçevede, Dortmund’da, Duisburg’da, Bremen’de, Bochum’da, Magdeburg’da, Manheim’da, Hamburg’da ve Avrupa’nın diğer bazı şehirlerrinde, ayrıca Rusya’da, Yunanistan’da Helin Bölek’le ilgili yazılamalar yapıldı, pankartlar asıldı, anmalar yapılıp, helva dağıtıldı.

Sosyal ağlarda paylaşın