İstanbul Adliyesi önünde, ‘Adil yargılanma’ talebiyle ölüm orucundaki Av. Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için açıklama yapan meslektaşları, Timtik ve Ünsal için adım atılmasını istedi. Sağlık durumları giderek kötüleşen Ebru ve Aytaç’ ı yaşatmak istediklerini belirtti.
Halkın Hukuk Bürosu (HBB) avukatları ve farklı barolara kayıtlı avukatlar, tutuklu bulundukları cezaevlerinde “adil yargılanma” talebiyle ölüm orucunda olan avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde Adalet Nöbetinde bir araya geldi. Ellerinde ölüm orucu eylemindeki avukatların fotoğrafları ile “Av. Ebru Timtik ve Av. Aytaç Ünsal adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda, talepleri kabul edilsin”, “Halkın avukatlarına özgürlük” yazılı dövizler taşıyan avukatlar adına HBB’ den Ayşegül Çağatay açıklama yaptı.
Çağatay, Timtik ve Ünsal’ın cezaevinde, kendilerinin ise dışarıda adaletsizliklerin son bulması için mücadele ettiklerini belirtti.
‘MESLEKTAŞLARIMIZ DİRENİYOR’
Taleplerinin bugün Anadolu topraklarında yaşayan halkların en temel ihtiyacı olduğunu vurgulayan Çağatay, “Burası, katillerin, suçluların korunduğu; bu suçları açığa çıkaranların hapse atıldığı bir ülke. İnsanların köyünü, toprağını, doğasını savunduğu için Bursa, Kirazlıyayla köyünde iki gün önce sabaha karşı evi basılıyor. Soma’da tekme atana değil, tekmeyi yiyen madenciye ceza veriliyor bu ülkede. Halk direnmesin, sokağa çıkarsa korksun diye, bekçi kanunu çıkarılıyor ve bekçilere her türlü yetki veriliyor bu ülkede. İşte ölüm orucundaki meslektaşlarımız tüm bu adaletsizlikler sona ersin diye direniyor” dedi.
BİR OLURSAK BU SALDIRILAR DURDURABİLİNİR
Barolarla ilgili yapılmak istenen değişiklik için Çağatay, şunları söyledi: “İktidar istiyor ki barolar işkence olduğunda, avukatlar hapse atıldığında, avukatların haklan gasp edildiğinde sussun. AKP iktidarı, her baro başkanı Metin Fevzioğlu gibi olsun istiyor. Ancak buna izin vermeyeceğiz. Bunun için direniyoruz. Bu ülkede 2 avukat aynı zamanda meslek örgütleri olan barolar için de direniyor. Ölüm orucu yapıyor. Barolara karşı yapılan bu saldırı, avukatlık mesleğine yapılmaktadır. 130 bin avukatın susturmak içindir. Ancak bir olursak bu saldırı durdurulabilir. Direnirsek bu saldırıları durdurabiliriz. Bugün beklemek, avukatlık mesleği için ölüm demektir.”
BAKANLIK DOSYAYA MÜDAHALE ETME ÇABASINDA
Avukatlar hakkındaki dava dosyasının halen Yargıtay’da incelendiğini değinen Çağatay, bu dosyanın bozulması ve adil yargılanma hakkı için dünyanın dört bir yanından avukatların e-imzalı dilekçeler gönderdiğini belirtti. 801 farklı meslekten insanın Ünsal ve Timtik’in taleplerinin kabul edilmesi için imza verdiğini ifade eden Çağatay, “57 farklı barodan meslektaşlarımız taleplerimiz için imza verdi. 47 farklı ülkeden insan ‘onların talepleri bizim taleplerimizdir’ dedi. Her türlü hukuksuzluğun işlendiği bir dosyada yargılandık ve 159 yıl ceza verildi. Peki tüm hukuksuzluklar neden yapıldı ve ceza verildi 17 avukata? Sebebi yukarıda belirttiğimiz adalet mücadelesiydi. İşçinin, köylünün, emekçinin yanında olmamızdı. İşte bu nedenle tutsak edildik ve idari bir işlemle cezalara çarptırıldık. Akın Gürlek gibi memurlarla görüldü davamız. Hakkımızda verilen cezalar mahkeme müzakere odasında değil bakanlık koridorlarında belirlendi. Şimdi de aynı bakanlık dosyaya müdahale etmek istiyor” diye belirtti.
‘HERKES BİR ADIM ATSIN – ADİL YARGILAMA HAKKIMIZI KAZANABİLİRİZ’
15 Haziran tarihinde memleketin pek çok yerinde, adliye önlerinde Savunmaya Özgürlük Koordinasyonu tarafından Timtik ve Ünsal için basın açıklaması düzenleneceği duyuran Çağatay, herkesi bu açıklamalara destek vermeye çağırdı.
Çağtay, “Taleplerimizin kabul edilmediği her saniye Aytaç ve Ebru’nun kilo kaybı artıyor, sağlıkları bozuluyor. Onları yaşatabiliriz. Adil yargılanma hakkımızı kazanabiliriz. Yeter ki herkes bir adım atsın onlar adına, onların talepleri için” diyerek çağrıda bulundu.