Ali Aracı: “Sadece Grup Yorum Üyesi Olduğum için Yargılanıyorum”

Grup Yorum üyesi Ali Aracı’nın 9 Mayıs’daki “örgüt yöneticiliği” suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Aracı tutukluluğunun devamına karar verilerek, bir sonraki duruşma 3 Eylül 2020’de ertelendi.

42 yasında olan Ali Aracı, 22 yıldır Grup Yorum’da, flüt ve kaval çalıyor. 19 Haziran 2019’dan beri tutuklu.


Ses ve Görüntü Sistemi (SEGBİS) ile tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevinden duruşma salonuna bağlanan Aracı, savunmasında „Grup Yorum korosu sorumlusu’ olmakla suçlanıyorum. Elbette ben koro sorumluluğu yaptım, sanatçıyım” açıklamasında bulundu ve “Sadece Grup Yorum üyesi olduğum için yargılanıyorum” sözlerini ekledi.


Aracı “Ben bu dosyadan mahkemenizde daha önce yargılanmış ve tahliye edilmiştim. Şu an tutuklu olmam için hiçbir sebep yoktur. Hakkımdaki ifadeler çelişkili olmakla birlikte esasen yalnızca Grup Yorum üyesi olmamdan bahsetmektedir. ‘Grup Yorum korosu sorumlusu’ olmakla suçlanıyorum. Elbette ben koro sorumluluğu yaptım, sanatçıyım. Milyonlara, abartmadan söylüyorum milyonlara Bakırköy’e, Sıhhiye’de konser vermiş bir sanatçıyım. Elbette sanatımı icra edeceğim. Bu dosyalardan aynı iddialarla tutuklanıp duruyoruz. Helin Bölek, İbrahim Gökçek de bu dosyada yargılandı, tahliye edildiler. Bu iki genç sanatçı konser hakkı gibi basit bir hak için ölüm orucu yapmak zorunda kaldı. Biz sanatımızı yapmak ve adil yargılanmak istiyoruz.” Dedi.

Aracı’nın beyanının ardından avukatların savunmasını dinleyen mahkeme, verdiği 5 dakikalık aranın ardından açıkladığı ara kararında Aracı’nın tutukluluğunun devamına hükmetti.

ARACI NEDEN TUTUKLU?


Grup Yorum’un çalışmalarını yürüttüğü İstanbul’daki İdil Kültür Merkezi son iki yılda 10’dan fazla kez polis baskınına maruz kaldı. Baskınlar sırasında Grup Yorum’a ait enstrümanlar başta olmak üzere birçok eşya kırıldı veya kaybedildi. Nota defterleri ve şarkı kayıtları zarar gördü.
Grup Yorum’un yaptığı açıklamaya göre, bu baskınlarda 30’u aşkın kişi tutuklandı. Grubun üç üyesi halen tutuklu.


Grup Yorum üyeleri İbrahim Gökçek ve Helin Bölek, “Konser yasaklarının bitmesi, kültür merkezlerinin polis baskınına maruz kalmaması ve tutuklu üyelerinin serbest bırakılması” talepleriyle açlık grevine, ardından ölüm orucuna başladı. O dönem her ikisi de tutukluydu. Bölek 20 Kasım 2019’da, Gökçek de Adlı Tip’in raporu sonrası 24 Şubat 2020’de ara kararla tahliye edildi.

Helin Bölek ölüm orucunun 288. günündeyken 3 Nisan 2020’de, İbrahim Gökçek de ölüm orucunun 323. Günündeyken, 7 Mayıs’ta hayatını kaybetti. Gökçek, grubun konser başvurusu yapmasının ardından 5 Mayıs’ta ölüm orucunu sonlandırarak hastanede tedavi altına alınmıştı.
İstanbul Valiliği, Yenikapı Miting Alanı için yapılan konser başvurusunu reddetti.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.