8 Temmuz 2018 tarihinde Çorlu’da meydana gelen tren kazasında hayatını kaybeden 25 kişinin yakınları bugünden 19 Nisan tarihinden itibaren ‘Adalet nöbeti’ne başlayacaklarını açıkladılar.
Soruşturmada asıl sorumlular değil, sadece dört TCDD çalışanı hakkında iddianame hazırlandı, üst yöneticiler hakkında da takipsizlik kararı verildi. Temmuz 2018’de « Çorlu tren kazası araştırılsın » önergesi de TBMM’de kabul edilmemişti.
Çorlu Adliyesi önünde eylem yapan aileler gerçek sorumluların gizlenmesine ve aklanmaya çalışılmasına sessiz kalmayacaklarını, hiç bir zaman da susmayacaklarını duyurdular.Aileler bugünden itibaren hafta içi her gün 10 ile 12 arasında Çorlu Adliyesi’nde bir araya gelip eylem yapacaklarını duyurdu.
Tren kazasında 9 yaşındaki oğlu Oğuz Arda Sel’i ve eski eşi Hakan Sel’i kaybeden Mısra Öz Sel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında “Sana söz oğlum.. Sana söz.Oğlum için, 25 can için, herkese gerekli olan adalet için için yarından itibaren adalet nöbetindeyiz. Davamıza sahip çıkacağız » dedi.
TMOBB ve BTS’nin açıkladığı raporlarda, kazaya neden olan ihmaller şöyle:
– Türkiye çapında 11 bin km uzunluğundaki demiryolu hattında sadece 39 yol ve geçit kontrol memuru görev yapıyor; oysa 1200 kontrol memuru olması gerektiği belirtiliyor.
– Kazanın olduğu bölgede 138 kilometrelik mıntıkada 5 yerine sadece 1 yol bekçisi görev yapıyor. Kaza olan hafta cumartesi-pazar kimsenin görev yapmadığı, aşırı yağış olunca menfezdeki sıkıntının bu sebeple tespit edilmediği belirlendi.
– Yağış, yüksek akış ve sediment yükünün ne kadar çok olursa olsun, yol dolgu inşaatı, arkasında biriken suyun dolguyu ve hatta dolgu altındaki ince taneli yumuşak zemini aşındırmayacak şekilde inşa edilmesi gerekirken, buna uyulmadığı görüldü.
– Dolguların aşınması nedeniyle askıda kalan ray ve traverslerin üzerinden geçen trenin yarattığı dinamik etkiye bağlı olarak, lokomotif geçtikten sonra vagonların raylardan çıktığı düşünülüyor.
– Kazadan 17 gün önce “ödenek yetersizliği” nedeniyle bakım ihalesini iptal eden bürokratların kazadan ve ölümlerden sorumlu olduğuna işaret ediliyor.
– 2013 yılında yürürlüğe giren Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun ile demiryollarının özelleştirilmesinden sonra, mevcut sorunlara kaynaklık eden uzman kadro ve bakım eksiğininbüyüdüğüne dikkat çekiliyor.
– Ayrıca kurumda liyakat ve bilgi isteyen atamaların son 20 yıldır iktidar yandaşlığı esas alınarak yapıldığı da gündeme getirildi.