AİHM: Timtik ve Ünsal yaşamlarını gönüllü riske attı

AİHM AKP Faşizminin Yanında

AİHM: Timtik ve Ünsal yaşamlarını gönüllü riske attı

TTB’nin “sağlıklı insan için bile uygun değil” dediği mahkum koğuşuyla ilgili AİHM, hükümetin yanıtına dayanarak hak ihlaline yol açmadığına hükmetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), o dönem ölüm orucunda olan Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın tahliye başvurusunu, sadece hükümetin yanıtını dikkate alarak kabul edilemez buldu.

AİHM, Türk Tabipleri Birliği’nin Timtik ve Ünsal’ın tutuldukları hastanedeki mahpus odalarının koşullarına dair yazdığı ayrıntılı raporlara da kararında yer vermedi.

Kararda, Timtik ve Ünsal’ın “hayatlarını gönüllü olarak riske ettiği” ifadesi yer aldı.

AİHM, Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın ne için direndiğini, ne için hayatlarını gönüllü olarak feda ettiğini görmek istemedi. Görmek istemez çünkü ülkemizde adil yargılanma hakkının gasp edilmesinin, insanlara bu hakkın verilmemesinin sebebi zaten başta Avrupa ve ABD emperyalizminin çıkarlarıdır. Ülkemizde emperyalizme karşı mücadele eden, emperyalizmin ülkemizden defolması için savaşanlara yapılan her türlü adaletsizlik mübahtır AİHM’e göre.  

Ayın AİHM yine açlık grevindeyken, direnişlerini bitirmeleri için hapishaneye kapatılan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın başvurularına benzer cevap vererek red etmişti. Karalarında “Tutuklu bulunmaları, yaşamlarının kalıcı zarar görmesi riskini ortaya çıkarmıyor” demişlerdi.

AİHM’in dünkü gerekçeli kararının büyük bölümünde, hükümetin mahkemeye gönderdiği yanıta referans verildi. AKP faşizminin mahkemeye gönderdiği yanıtta : Timtik ve Ünsal’ın tutuldukları odaların “pandemi koşullarına uygun olduğu”, “herhangi bir tıbbi tedaviden yoksun olmadıklarını” ileri sürülmüştü. 

Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın tedaviyi reddetmesi de “doktorlarla işbirliği yapmamak” olarak değerlendirilmişti aynı yanıttı. Ve bu yanıt AİHM için Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın başvurularını reddedilmesi için yeterli geldi.

Ayrıca AİHM kararında sık sık Timtik ve Ünsal’ın tıbbi tedaviyi ve müdahaleyi reddetmesine yer verdi.

AİHM insan hakları konusunda otorite olamaz. AİHM emperyalizmin çıkarlarını insani hakları kılıfıyla savunan bir kurumdur. İnsan hakları ile hiç ilgileri yoktur. Çıkarları gereği, katliamları, cinayetleri, insanlık suçlarını, işkenceyi aklar, makul görür.

Gerekçeli kararda insan hakları adına hiç bir şey yoktur. Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın adalet için direnmesini mahkum etmeyi amaçlayan, AKP faşizminin yanında olduklarını deklare eden gerekçeli karardır.  Evrensel bir hak olan ADİL YARGILANMA HAKKI bugün ülkemizde hapishaneleri dolduran onbinlerce insanın ortak talebidir. AİHM böylesi önemli bir hak için direnen iki ADALET SAVAŞÇISINI haksız göstermeye çalışarak faşizmden yanalığını tekrar göstermiştir…

Sosyal ağlarda paylaşın