“Adalet İstiyoruz Platformu” Kuruldu

Direnişler zinciri büyüyor. Yaşanan haksızlıklara ve zulümlere karşı direniş büyüyor. Musa Aşoğlu’nun son yazısında dediği gibi “Tarihi her zaman direnenler yazar!”

Ülkemizde yaşanan adaletsizliklere her gün bir yenisi ekleniyor. Her gün yeni bir adaletsizlikten haberdar oluyor, yeni bir adalet talebine şahit oluyoruz. Direnişler Meclisi olarak biz, yaşanan bu adaletsizliklerin ancak bir araya gelip taleplerimizi ortaklaştırarak giderileceğini biliyoruz. Direnişler Meclisi’nin kurulma nedeni de tam olarak bu; birbirinden habersiz, cılız bir ses olarak kalan adalet taleplerini birleştirerek, adaletsizliği yaratanlara karşı daha gür bir sesle “dur” diyebilmek. Yaşadığımız adaletsizliklerin kaynağı bugün AKP iktidarıdır. Tek elden yaşadığımız adaletsizliğe karşı biz adaletsizlik yaşayanlar da birlikte, kolektif hareket etmeli, ortak bir ses çıkarmalıyız. Yoksa tek başımıza dillendirdiğimiz adalet talepleri kimse duymadan karanlık dehlizlerde kaybolup gidecektir.


Adalet taleplerini ortaklaştırmak ve aslında ne kadar çok adaletsizliğe uğrayan olduğuni göstermek amacıyla 1 Mart 2020 tarihinde İstanbul Barosu’nda “Adalet İstiyorum” başlıklı bir forum düzenleyerek, farklı taleplerle adalet isteyen birçok insanı bir araya getirmişti Adalet İstiyoruz Platformu. Ülkenin farklı bölgelerinden gelen ve farklı adalet talepleri olan insanlar bu forumda birbirini tanıma ve aslında yaşanan adaletsizliklerin kaynağının aynı olduğunu anlama imkânı buldu. Cansız bedeni Silopi’de 7 gün boyunca sokakta bekletilen ve yaşamını kaybettiği halde ateş edilmeye devam edilen Taybet İnan’ın kızı Meryem’in anlattıklarına, öldürülen oğlu için 9 yıldır adalet arayan Murat Oğraş gözyaşı döktü. Murat Oğraş’ın çatallanmış sesine, Çorlu tren katliamında torununu kaybeden Mehmet amcanın sesi karıştı. Müebbet hapis cezasına çarptırılan Harbiyeli Furkan Çetinkaya’nın annesi Melek Çetinkaya’nın adalet talebine, o sıralarda hâlâ hayatta ve adalet istediği için ölüm orucunda olan Mustafa Koçak’ın ablası Sevgül’ün  anlattıkları tercüman oldu. Bir gecede çıkarılan KHK’lar ile işleri, ekmekleri ellerinden alınan kamu emekçileri yaşadıkları haksızlığı ve buna karşı sürdürdükleri direniş anlatımlarına, Ataşehir Belediyesi’nden haksız bir şekilde işten atılan Melike Şahin’in sürdürdüğü direniş eklendi. Tutuklu gazeteci Aziz Oruç’un eşi Hülya Oruç’un yaşadıklarına, Gezi direnişinde yitirdiğimiz Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan üzüldü. Adalet arayan aileler birbirlerini gözyaşlarından tanıyor, acılarına ortak oluyorlar. Acıların ve adalet taleplerinin ortaklaştığı bu forumda, ilerleyen süreçte bir çalıştay düzenleyerek yeniden bir araya gelmek ve ortak hareket edebilmek adına bir platform kurulması kararları alındı. Koronavirüs salgını nedeniyle fiziki olarak yan yana gelemedi Adalet İstiyoruz Platformu . Bu nedenle internet üzerinden bir araya gelerek bir çalıştay düzenlediler ve bu çalıştayda platform kurma kararını hayata geçirme kararı aldı.

Yapılan açıklamada şöyle denildi:

Adalet İstiyoruz Platformu ülkemizde yaşanan adaletsizlik nedeniyle ve bu adaletsizliklere çözüm bulma amacıyla kuruldu. Biliyoruz ki adalet arayışı yalnızca mahkeme salonlarında sürdürülemiyor. Sidar Uygurlar’ın katili elini kolunu sallaya sallaya aramızda dolaşmaya devam ediyor. Nadira Kadirova’nın ölümü aydınlatılmadı, milletvekili Şirin Ünal açıkça korunuyor. Çorlu tren katliamı yaşanalı 700’lü günleri geçti ancak sorumlular yargılamaya konu edilmediler bile. Soma Maden Katliamınım sorumluları iktidar tarafından cezasızlıkla ödüllendirilirken, Somalı ailelerin avukatlığını yapmak ÇHD’li ve HHB’li avukatların dosyalarında suç olarak gösterildi. Evine yapılan polis baskınında hastaneye zamanında götürülmediği için kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Edibe Özçelik’i öldürenler hakkında hiçbir işlem yapılmadı.

Beri yandan ülkemizde ölüm oruçları devam etmektedir. Halkın Hukuk Bürosundan iki avukat Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal adil yargılanma talebiyle, tutsaklar Didem Akman ve Özgür Karakaya adil yargılanma ve siyasi tutsakların hapishanede kalma koşullarının yeniden düzenlenmesi talebiyle ölüm orucundalar. Ve onların da haklı ve meşru talepleri görmezden gelinmeye devam ediyor.

Biz de, diyoruz ki, katillerin cezasız kalmamaları ve taleplerimizin karşılanması için ortak hareket ederek, adalet talebini hayatın her alanında gür bir sesle haykırmalıyız. Bu nedenlerle, Adalet İstiyoruz Platformu’nun kurulduğunu kamuoyuna ilan ediyoruz. Adalet İstiyoruz Platformu olarak yaşanan acılara, adaletsizliklere karşı mücadele edenlerin bir araya geldiği ortak bir çatı olmayı hedefliyoruz. Ülkemizde yaşanan adaletsizliklerden payını alan ve buna karşı hakkını arayan herkesi platformumuza katılmaya davet ediyoruz.

Platformun Katılımcıları

  • Burak Oğraş’ın Ailesi
  • Baskı Altındaki Gazeteciler
  • Dilek Doğan’ın Ailesi
  • Edibe Özçelik’in Ailesi
  • Furkan Çetinkaya’nın Ailesi
  • Halkın Avukatlarının Aileleri
  • KHK ile İşinden Atılan Kamu Emekçileri
  • Mahir Mete Kul’un Ailesi
  • Mustafa Koçak’ın Ailesi
  • Nadira Kadirova’nın Ailesi
  • Özgür Karakaya ve Didem Akman’ın aileleri
  • Sidar Uygurlar’ın Ailesi
  • Şerif Mesutoğlu’nun Ailesi
  • Taybet İnan’ın Ailesi
Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.