Ne Biden Ne Trump… Tekeller Kazandı!

ABD seçim sonuçları belli oldu. 3 Kasımda yapılan ABD başkanlık seçimini Joe Biden’in kazandığı açıklandı. 

Trump, dün yaptığı açıklamada “seçim sonuçlarını tanımayabileceğini” açıklaması, yeni tartışma ve spekülasyonları beraberinde getirse de, seçim süreci  sonuçlanmış durumda.  

ABD seçim sistemine göre, her eyalete farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delegeden oluşan Seçiciler Kurulu’nun, yarısından 1 fazla delege sayısına sahip olan başkan olmaya hak kazanıyor. Bu duruma göre, Seçiciler Kurulu’nda toplamda 270 delegeye ulaşan Demokrat Parti Başkan adayı Joe Biden’in seçimi kazandığı açıklandı. 

Amerikan seçim sisteminde, resmi sonuçların açıklanması ve yeni seçilenin görevi devralması. Oldukça uzun bir sürece yayıllıyor. Resmi sonuçların açıklanma tarihi 8 Aralık 2020 olarak belirlenmiş durumda. Trump o zamana kadar koltuğunda oturmaya devam edecek. Başkanlık seçimini kaybeden Donald Trump twitter hesabından, seçimlerin usullere uygun yapılıp yapılmadığının incelenmesi için başvuruda bulunacağını belirterek, “seçimin sonucuna medya değil, hukuki yollarla kullanılmış oylar karar verecektir” dedi. 

Donald Trump’ın, Ocak ayında dokunulmazlığının kalkmasıyla birlikte, hakkında açılan davalar ve suç duyuruları yürürlüğe girecek.

Kim Kazandı? Hangisi “iyi”ydi?

Amerikan seçim sistemi, aslında ÇOK PARTİLİ bir sistem değildir. Teorik ve yasal olarak öyledir. Fakat aslında sistem, İKİ PARTİLİ bir sistemdir. Başkanlık koltuğu onyıllardır Demokrat Parti ve ve Cumhuriyetçi Parti arasında değişip durur. Demokratların amblemi eşek, Cumhuriyetçilerin amblemi de fil olduğu için, Amerikan sistemi “filler ve eşekler demokrasisi!” olarak da adlandırılır. 

İki parti de Amerikan tekellerinin çıkarlarını esas alır. 

Dış politikada iki partinin adayları da emperyalist tekellerin çıkarlarını ve taleplerini esas alır. 

Bu nedenle, filler kazansa da, eşekler kazansa da, Amerikan emperyalizminin dünya halklarına karşı saldırganlığı 75 yıldır hiç değişmemiştir. 

Trump ile Biden arasında da bu açıdan bir fark olmayacaktır.

Bu nedenle, seçimin galibi, şu ya da bu kesim değil, Amerikan tekelleridir.     

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.