Kâr, Kâr, Kâr… Peki İnsan Sağlığı?..

AŞI SADECE ZENGİNLERE…  

Amerikan Pfizer ilaç şirketi ile Almanya merkezli BioNTech’in geliştirdiği korona virüs aşısının Covid-19 tedavisinde yüzde 90 etkili olduğunun açıklanmasının ardından bugün de aşının fiyatı açıklandı. 

İki doz halinde uygulanan bu aşının ABD’deki fiyatının doz başına 19,5 dolar yani 159 TL, iki dozunun ise 318 TL olacağı bildirildi.  

Tekellerin Aşı Savaşı

Korona gündeme geldiğinden bu yana, ilaç tekelleri arasında aşı için büyük bir yarış var. Amerika ve Avrupa emperyalist ilaç tekelleri, kendi dışlarındaki bütün buluşmalar, gelişmelere kapıyı sıkı sıkıya kapatırken, kendi aralarında da kıyasıya rekabet içindeler. 

Yarışta şimdilik Pfizer-BioNTech öne geçmiş görülüyor.  

Pfizer ve BioNTech’in, belli başlı emperyallist ülkelerle aşının tedariki için ön anlaşma imzaladığı açıklandı. 

Pfizer firması, ABD  ile Temmuz ayında 1,95 milyar dolarlık anlaşma imzalamıştı. BioNTech ve Pfizer’in ABD’ye koronavirüs aşısı için onay başvurusunda bulunacakları belirtiliyor. 

Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in Kovid-19’a karşı geliştirmekte olduğu aşının virüse karşı yüzde 90’dan fazla etkili olduğu ileri sürülüyor. Aşı adayının 6 ülkede 43 bin 538 kişi üzerinde test edildiği, denemelerde şimdiye kadar ciddi bir güvenlik endişesi ortaya çıkmadığı söyleniyor. 

Ancak karşımızdakilerin tek dertleri para ve kar olan emperyalist tekeller olduğu bilindiği için, bu açıklamaları kuşkuyla karşılamak gerekiyor. Şu anda ilaç tekellerinin yarışkta öne geçmek için çiğnemeyecekleri kural, ilke ve yasa yoktur. 

BioNTech, 2020 sonuna kadar küresel olarak 100 milyon ve 2021 sonuna kadar yaklaşık 1,3 milyar doz aşı üretmeyi planladığını duyuruyor. Bu kadar büyük para için, bu ilaç firmalarının yapmayacağı bir hile, yapmayacakları bir alçaklık yoktur. 

Parası Olan Aşıyı Alır!

Kapitalizmin sömürücülüğü salgın döneminde bile değişmiyor ! Pfizer ve BioNTech’in açıklamalarına göre, aşıdan 

ABD’ye 100 milyon, 

Birleşik Krallık’a 30 milyon, 

Japonya’ya 120 milyon, 

Kanada’ya 20 milyon, 

Yeni Zelanda’ya 1.5 milyon 

AB’ye 200 milyon doz 

aşı satışı öngörülüyor. 

Şirket, daha sonraki aşamalarda ABD’ye 500 milyon ve AB’ye 100 milyon doz daha aşı verecek.

Diyeceksiniz ki, bu tabloda dünyanın yoksul, yeni-sömürge ülkeleri nerede? 

Bu tablo açıkça gösteriyor ki ŞİRKETLERİN KÂRI, MİLYARLARCA İNSANIN SAĞLIĞINDAN ÖNCE GELİYOR.

Korona Bir Kez Daha Kanıtladı: Tekeller, Sadece Kendi Karlarını Düşünürler!

Pfizer ve BioNTech’in aşı için sadece zengin ülkelerle anlaşma yapmasına, Uluslararası Af Örgütü tarafından da tepki gösterildi. 

Uluslararası Af Örgütü Sağlık Hakkı Araştırmacısı Tamaryn Nelson, dünyanın geri kalanına planlanan tedarik miktarının az olmasını eleştirerek, “Şirketlerin karları insan sağlığından önce gelmemeli” dedi. 

Nelson, iki şirketin zengin ülkelerle bir milyardan fazla doz aşı için anlaşma imzalamasını, dünyanın geri kalanına üretilmesi planlanan aşının çeyreğinden azını ayırmış olmasının kaygı verici olduğunu belirtti. 

Nelson’un bir önerisi de şu: “Pfizer ve BioNTech… aşı teknolojisini Dünya Sağlık Örgütü’nün COVID-19 Teknoloji Erişimi Havuzu üzerinden diğer üreticilerle paylaşmalıdır. Pandemi herkes için bitene kadar bitmiş olmayacak.”

Fakat ilginç olan şu: Dünya Sağlık Örgütü, ilaç şirketlerinin COVID-19 aşılarıyla ilgili teknoloji, bilgi ve mülkiyet haklarını gönüllü olarak paylaşması için Mayıs ayında COVID-19 Teknoloji Erişimi Havuzunu (C-TAP) kurmuş. Pfizer Yönetim Kurulu Başkanı kurulduğu dönemde bu şemayı ‘saçmalık’ olarak niteledirmiş. Daha önemlisi, ŞİMDİYE KADAR HİÇBİR EMPERYALİST ŞİRKET, bu erişim havuzuna kaydolmadı, bir katkıda bulunmadı.

Sorun özü, özeti budur. 

İlaç tekellerinin halkların sağlığıyla ilgili bir kaygısı yoktur. Onların tek derdi, başlıkta da belirttiğimiz gibi, kâr, kâr ve daha fazla kârdır.  

Şimdi açıkça da gördüğümüz gibi, KAPITALIZM DAHA FAZLA KÂR İÇİN İNSANLARIN ÖLMESİNE İZİN VERİR. 

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.