Tüm engellemelere rağmen Dünya Tiyatro Günü yürüyüşü gerçekleşti

Üç yıldır Kadıköy Tiyatroları Platformu’nun düzenlediği Dünya Tiyatro Günü yürüyüşü tüm engelleme çabalarına rağmen gerçekleşti.


Bu yılki yürüyüşe üç gün sonra yapılacak seçimler nedeniyle izin verilmemişti. İstanbul Valiliği tarafından yürüyüşleri yasaklanmasına rağmen Kadıköy Tiyatroları Platformu yürüyüş ve basın açıklaması yaptı.

Kadıköy Nâzim Hikmet Kültür Merkezi önünde buluşan tiyatrocular ve tiyatro severler yürüyüşün ardından Süreyya Operasının önünde bir basın açıklaması yaptılar.

Kadıköy Tiyatroları Platformu’nun, son üç yıldır Kadıköy Belediyesi ile birlikte Dünya Tiyatro Günü için düzenlediği yürüyüşün yasaklandığı bilgisinin platform üyelerine valilikçe sözlü olarak iletmesinin ardından bugün Süreyya Operası önünde Kadıköy Tiyatroları Platformu tarafından basın açıklaması yapıldı. Platform, açıklamada yetkilileri oyunları izlemeye davet ederek, “Bize engellerle değil biletlerle gelin.” dedi.

”Özgür Sanat, özgür tiyatro”, ” Sanat asla susturulamaz” ve ”Sahneler bizim, sokaklar bizim” sloganları eşliğinde Dünya Tiyatro Günü Kadıköy sokaklarında kutlandı.

Yürüyüşün en önünde Enis Fosforoğlu, Genco Erkal gibi usta tiyatrocular yer aldılar.

Tiyatro oyuncuları, yapılan basın açıklamasında 27 Mart’la ilgili düşüncelerini ve yasaklamalara karşı tepkilerini şu sözlerle ifade etti:

Genco Erkal: “Bizim için her gün tiyatro günü. Tiyatroda 60. yılımı kutluyorum. Bir ömür geçti. Her şeyimi tiyatroya verdim. Çok öğrendim. Çok mutluyum. Yasaklamalar, engellemeler, yargılamalarla geçti hayatım. Bizim ülkemiz maceralı bir ülkedir. Bugünkü yürüyüşü de yasakladılar. Güzel, özgür günler olsun istiyorum tüm ülkemiz için'”

Enis Fosforoğlu: ‘Bizim günümüz, sevinebildiğimiz bir gün. Sanat ve tiyatro insanı adam eder. Adamı insan eder. Bunun farkına varanlar estetik daha zarif bir hayat yaşarlar. Ben de bu yaşta gençlerle birlikte bu günümüzü kutluyorum. Tiyatrodan çekiniyorlar. Tiyatro doğruları söyler, halkla buluşur tiyatro. Çıkarı yoktur. Aslında günümüzün dünyasının hızlı yaşanan hayatın maalesef o ritimde yitirilen değerlerini hatırlatır tiyatro. Ahlak gibi, etik değerler gibi, daha güzel bir yaşam gibi. Tiyatro daha iyi bir yaşamı anlatır…”

Tunç Tatoğlu: ‘Yasaklı ve yasaksız uygulamaya kalktılar, yer göstermeye kalktılar. Kabul etmedik ve yürüyeceğiz dedik. Tiyatro yaparken onlara sormadığımız gibi yürürken de onlara soracak halimiz yok. Seyirciler de geldi bugün. Tepki gösterenler oldu. Şenlikli bir gün olacak.”

Metin Coşkun: ”Ne diyelim kalan kadarıyla kutlamaya çalışıyoruz tiyatrolar gününü. Geri kalan bazı ipsiz sapsızlarda Cumhurbaşkanın yanında onlar orada kutluyor biz burada kutluyoruz. Bu ülkede her şey yasak, sadece bizim günümüz değil.”


DÜNYA TİYATRO GÜNÜ NEDİR?

Dünya Tiyatro Günü 1961’de Uluslararası Tiyatrolar Birliği (International Theatre Institute) tarafından kuruldu.

Her yıl 27 Mart günü ITI merkezleri ve dünya çapında tiyatro grupları tarafından kutlanmaktadır. Pek çok ulusal ve uluslararası etkinlik kutlamalarda yer almaktadır. En önemli etkinliklerden biri, dünya çapında başarı kazanmış bir tiyatro oyuncusu, yönetmeni veya yazarın yazdığı evrensel bildirgedir. İlk bildirge 1962’de Jean Cocteau (Fransa) tarafından yazılmıştır.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.