KOMSAR, mizah, aldanan ve aldatan medya…

Bir haber düştü dün birçok medya kuruluşunun sitesine. İnternet siteleri tarafından haberleştirilen olaysa; 31 Mart seçimlerine dönük KOMSAR adında bir anket şirketinin yayınladığı son anketler.

‘’9 İlde son durum’’, ‘’şaşırtan anketler’’, ‘’seçime saatler kala şaşırtan rakamlar’’ diye büyük puntolarla yayınlandı haber büyük sitelerde ki takipçi sayıları yüzbinlerle ifade edilen sitelerdi bunlar.


‘’KOMSAR Araştırma, seçime 5 gün kala İstanbul’daki son anketin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.
Kıran kırana geçecek İstanbul yarışında ise Binali Yıldırım, Ekrem Imamoğlu’nun 4 puan önünde yer alıyor. Ankete katılanların 50,24’u tercihini Yıldırım’dan yana kullanacağını belirtirken, yüzde 46,91’lik kısım İmamoğlu’nu destekleyeceğini belirtti.’’
Akit 26/03/2019


KOMSAR’a göre İstanbul AKP’nin olmuş, Ankara’yı Mansur Yavaş çoktan almış. 9 büyük şehirde son anket sonuçları açıklanmış. Koskoca Komsar sonuçları açıklamış, nitekim halkın seçime gitmesine dahi gerek kalmamış!

Sputnik, Halk TV, Diken gibi bazı sitelerse bahsi geçen twitter hesabının açıklamalarıyla yayınladıkları haberi kaldırdılar.




Peki kimdir bu haberi servis eden, kaynak gösterilen KOMSAR?

Bahsi geçen illere ait (Muğla, Eskişehir, Bursa, Adana, Antalya, Mersin, İzmir, Ankara ve İstanbul) anketler, “KOMSARnet” isimli parodi bir Twitter hesabının, kendisini anket şirketi gibi göstererek paylaştığı veriler. Hesabın tam adı “KOMSAR Kendine Araştırma”. Anket sonuçları mizah amaçlı paylaşılmış. Sonuçlar gerçek değil zira ortada yapılmış bir anket yok.

Erdoğan’nın seçim anketlerine güvenmiyorum diyerek başlattığı ‘anket’ tartışmaları, medyanın içine düştüğü böylesi bir durumla yeni bir boyut kazanmış gibi duruyor.

Zira biliyoruz ki her seçim dönemi, düzen içi muhalefet partileri tarafından halklarda, bu kez olacak havası yaratan sahte umutlar, seçim sonuçlarından sonra ‘’oy vermek iyi bir şey olsaydı yasaklanırdı’’ paylaşımlarıyla tersyüz oluyor. Çarenin seçimler olmadığını gören, buna inanan halklar her defasında anketlerle yahut ‘ülkenin içinde bulunduğu beka sorunu’ gibi büyük sözlerle aldatılmaya çalışılıyor.

Bırakalım iktidar partilerinin yalan, hile, aldatmaca dolu haberlerini; yukarıdaki Komsar örneği bile içinde bulunduğumuz vahim durumu anlatmaya yeterlidir.

Yayın hayatına başladığımızda: ‘’Kandırılmamak, gerçeklerden haberdar olmak, en geniş halk kesimlerinin sorunları ve mücadeleleri ile ilgili bilgilere sahip olmak, halkın hakkı ve temel ihtiyacıdır.’’ demiştik. İşte bu haberde; Komsar, mizah, aldanan ve aldatan medya bize bu ihtiyacı en çıplak haliyle anlatmaya yeterli oluyor…

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.