Sendikalardan Aynı Terane!

Her yıl asgari ücret görüşmeleri yapıldığında benzer açıklamalar yapan 3 sendika başkanı bu sene de rutini bozmadılar.

Asgari ücretin belirlendiği toplantılardan önce hep aynı şekilde umut yaratan açıklamalar yapılır aynı sendikalar tarafından.  Daha sonra insanla alay edercesine, insan onuruna yaraşır bir ücretin kat kat altında asgari ücret açıklanır.  Sonrası malum: iki açıklama… sonra unutulur. Emekçi, açlık sınırının altında asgari ücretle yaşamaya mahkum edilir. 10 milyona yakın emekçiye her yıl açlık reva görülür.

Bu sene asgari ücret talepleriyle ilgili ortak açıklama yapan TÜRK-İŞ, DİSK ve HAK-İŞ, asgari ücretin insan onuruna yaraşır bir geçim ücreti olarak belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Bundan önce belirlenenlere bakarak söyleyecek olursak asgari ücret görüşmelerinin yapılış amacı; belirlenecek, yada daha doğru bir ifade ile görüşmelerden önce belirlenmiş asgari ücrete meşruluk kazandırmaktır. Sendikaların hiç bir etkisi ve yetkisi olmadığı gibi bilerek bu kandırmacaya alet olurlar. Devlet, patronların çıkarına olan asgari ücreti, sanki sendikalar aracılığı ile işçilerin de onayı alarak belirlenmiş gibi göstermek için bu görüşmeleri her sene yapıyor.

3 sendikanın, asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda hükümetin tutumunun belirleyici olduğunu dile getirildiği açıklamada şöyle dendi;

Geçmiş kimi yıllarda olduğu gibi Hükümet tercihini, iktisaden dar ve sabit gelirli kesimler için kullanmalıdır. İnsan onuruna yaraşır bir geçimi sağlayacak bir asgari ücretin yürürlüğe girmesi için tüm imkanlarını seferber etmelidir…” Hükümetin ne zaman, hangi sene tercihini iktisaden dar ve sabit gelirli kesimler için kullandığı merak konusu. Acaba sendikaların bildiği ama halkımızın bilmediği bu tarih hangisidir?  Bu açıklamayı yapan sendikaların asgari ücret açıklandıktan sonra emekten gelen gücünü kullanması düşünülebilir mi? Sendikalar yıllardır asgari ücret görüşmelerinden önce benzer açıklama yaparlar.  Sadece açıklama yaparlar. Ancak yıllardır emekçileri açlığa mahkum eden asgari ücrete karşı  kıllarını kıpırdatmazlar. Asgari ücret ile emekçi halkın açlığa mahkum edilmesinin en büyük sorumluluğu sendikalara, patronlar için çalışan sendikalara aittir. Sendikalar her ne kadar halkın çıkarını gözetiyomuş gibi davransada yaptıkları açıklamalardan iktidarın kapısından ayrılmadıklarını artık daha fazla belli ediyorlar.

Üç işçi konfederasyonundan ortak 'asgari ücret' açıklaması - Ekonomi  haberleri
Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.