19 ARALIK, MARAŞ UNUTULMADI…

AVRUPA’NIN DÖRT BİR YANINDA

KATLEDENLER LANETLENDİ!

19 Aralık 2000 Hapishaneler katliamının üzerinden 22 yıl geçti. Daha katliamın ilk yıldönümünde, Halk Cepheliler “Unutmayacağız! Unutturmayacağız!” demişlerdi.

22 yıldır, ne unutuldu, ne unutturuldu.

Maraş katliamının üzerinden 44 yıl geçti.

Halka unutturmak istediler.

Unutmadık.

Roboski’nin üzerinden ise 11 yıl geçti. Uzlaşma, teslimiyet politikaları, tarihin üzerine de perde çekiyor. Ama o perdeye rağmen Roboski de unutulmadı ve unutulmayacak.   

Avrupa’nın bir çok yerinde Halk Cepheliler tarafından 19 aralık katliamı, Maraş katliamı ve Roboski katliamıyla ilgili anmalar, protesto eylemleri düzenlendi.

YUNANİSTAN:

Atina’da Halk Cepheliler 19-22 Aralık katliamıyla ilgili bir anma düzenlediler.

Anma saygı duruşu ile başladı ve sloganlarla devam etti. Sloganların ardından Yunanistan Halk Cephesi’nin açıklaması okundu. Ardından 19-22 Aralık’ı yaşayanlar 19-22 Aralık’ı anlattı. Emperyalistlerin ve faşist devletin bu katliam saldırısıyla ne amaçladığı anlatıldı ve teslim alma saldırısının Özgür Tutsakların iradesi karşısında yenilgiye uğratıldığı belirtildi.

Anma programında ayrıca 19 Aralık katliamını ve direnişini anlatan bir Sinevizyon gösterildi.

AVUSTURYA-VİYANA:

Avusturya Halk Cephesi tarafından Viyana’da, Maraş,19 Aralık ve Roboski Katliamı Şehitleri için bir anma düzenlendi.

Anma 18 Aralık’ta Amelinghaus adlı salonda gerçekleştirildi.

15.00’de başlayan anmada o gün için hazırlanan bir sinevizyon gösterildi. Sinevizyon, hafızaların tazelenmesine, öfkelerin yeniden bilenmesine vesile oldu…

Halk Cephesi temsilcisinin konuşmasında saldırının ve direnişin ideolojik boyutu anlatıldı.

Anmada son olarak Ülkemizde günlerdir süren TAYAD operasyonu, Yunanistan’daki 11 Türkiyeli Devrimcilerin devam eden mahkeme süreci anlatılarak mahkemelere katılım ve tutuklananları sahiplenme çağrısı yapıldı.

Anmaya 40 kişi katıldı.

ALMANYA:

DÜSSELDORF:

KONSOLOSLUK ÖNÜNDE EYLEM: Düsseldorf/daki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu önünde 21 Aralık günü, bir eylem yapıldı. Eyleme Grup Yorum üyeleri de katıldı.

Konsolosluk önü eyleminde, “19 Aralık Katliamının sorumlusu Emperyalizm ve Türkiye oligarşisidir.” diye belirtildi.

BERLİN:

19 Aralık Katliam Ve Direnişini, Maraş Katliamını, Roboski Katliamını Anlatmak ve Katliamları Unutturmamak için Berlin’de de bir anma düzenlendi.

Anma, 21 Aralık’da Yorum Kültür Evi’nde yapıldı.

Anmanın ardından F tipi filmi izlendi. Ayrıca Helva dağıtıldı ve Maraş,19 -22 Aralık, Roboski ilgili sohbet edildi.

STUTGART:

Stuttgart’ta 19 Aralık, Maraş ve Roboski Anması Yapıldı

Stutgart Halk Kültür Evi’nde 18 Aralık Pazar günü gerçekleştirilen anmada, salona 19 Aralık gazilerinden geçen yıl şehit düşen Birsen Kars’ın resmi ve kadın direniş şehitlerinin resimleri asılıydı.

Anmada ayrıca şiir dinletisi ve sinevizyon gösterimi yapıldı.

Anmanın Panel bölümünde ise, 19 Aralık katliamını yaşayan bir tutsak o gün yaşananların siyasi anlamını anlattı.

Anadolu’da direnişin ve mücadelenin neden yenilmez olduğunu direnişte yaratılan kahramanlıkları vurgulayarak belirtti.

Anmaya 16 kişi katıldı.

BIELEFELD:

Almanya’nın Bielefeld şehrinde 20 Aralık’ta merkezi gar önünde Devrimci Tutsaklarla Dayanışma Komitesi ve Bir-Kar tarafindan 19-22 Aralık anması yapildi.

19-22 Aralık 200 hapishaneler katliamı, Maraş, Roboski, Buca, Diyarbakır,  Ümraniye ve Ulucanlar katliamının resimleri, Almanca ve Türkçe açıklamalarıyla kurulan çadıra asıldı. Faşist iktidarların katliam politikaları teşhir edildi. Ayrıca ölüm orucu şehitleri Ebru Timtik, Mustafa Koçak, Helin Bölek ve İbrahim Gökçek’in anıları için çiçekler konuldu ve mumlar yakıldı. 3 saat süren anmaya yoğun ilgi gösterildi.

BELÇİKA:

Belçika’da katliamlarla igili iki ayrı eylem yapıldı.   

18 Aralık pazar günü, Belçika’nın Liege şehrindeki Halk-Mer’de Maraş, Roboski, 19-22 Aralık Anması düzenlendi.

Saat 17.00’da başlayan anmada, 19-22 aralık, Maraş ve Roboski katliamlarıyla ilgili görüntülerin yer aldığı bir video gösterimi yapıldı.

Anmanın bir özgünlüğü, anmada, Maraş katliamı döneminde Maraş’ta olan aileler vardı. Ailelerin anlatımlarıyla katliam günü bire bir yaşandı.

Daha sonra ise, 19 Aralık katliamının tanığı kısa süre önce tahliye olan eski özgür tutsak Erdal Gökoğlu katliamı anlattı. Gökoğlu katliamı ve katliam girişimine karşı yoldaşlarının canını korumak için feda eylemi yapan kahramanları ve tabii ki teslimiyeti seçenleri de anlattı.

Anmaya 23 Kişi Katıldı

BELÇİKA-LİEGE:

Liege şehrinde 19-22 Aralık hapishaneler katliamına karşı, Liege’in işlek meydanlarından birinde de Belçika Halk Cephesi tarafından ayrı bir eylem gerçekleştirildi. Eylemde, kızıl bayraklar ve sloganlarla 19-22 Aralık’ın hesabının sorulacağı haykırıldı.

İSVİÇRE:

İsviçre Halk Cephesi tarafından, 19 Aralık Hapishaneler Katliamı, Roboski ve Maraş Katliamı Anmaları gerçekleştirildi.

Anma, 18 Aralık Pazar günü, Basel şehrindeki Boran Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Anmada sinevizyon gösteriminin ardından 19 Aralık şehitlerinden bir kısmının öz geçmişleri okundu. Devletin yaptığı katliamı yüzlerine haykıran Birsen Kars’ın hayatı anlatıldı. Anmanın sonunda ailelerin hazırladığı lokmalar paylaşıldı.

Sosyal ağlarda paylaşın