14 köye su sağlayan derenin yanında maden sondajına başlandı!

AKP iktidarı ülkeyi yok etmek pahasına talana devam ediyor…

AKP iktidarı döneminde yeraltı ve yerüstü kaynaklarının talanı takip etmekte zorluk çekilecek şekilde sürüyor. Ülkenin tüm vadileri, ovaları, yaylaları, dağları, dereleri madenlerle, HES’lerle doldurulurken zenginliklerin asıl sahibi halkın yoksullaştığı yetmiyor aynı zamanda içme sularından oluyor, soluduğu hava kirleniyor, toprağını kaybediyor… ayrıca kanser gibi bir çok hastalığın artmasına yol açan talanın en büyük mağdurları yine halk.

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesindeki 14 köye su sağlayan Kaynarca Deresi’nin hemen yanı başında TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin sondaj çalışmalarına başladığı görüldü.

on yıllarda iklim krizinin bir etkisi olarak yağış alamayan ve en son geçen yaz ciddi anlamda susuzluk çeken Kazdağı köylüleri, bir de madenden kaynaklı susuzluk ya da zehirli su tehlikesi yaşamak istemediklerini belirttiler.

Kaynarca Deresi’nden su ihtiyacını karşılayan Güzelköy, Küçükhusun, Dibekli, Tartışık, Yeniçam, Arıklı, Ahmetçe, Deveciköy, Hüseyinfakı, Kayalar, Sazlı, Kozlu, Büyükhusun, Hasanobası köylüleri, kısa bir süre önce çeşmelerinden çamur aktığını fark ettiler. Ardından Sarıkız zirvesine giden yolda köylülerden birisi, sondaj çalışmaları yapıldığını ve Kaynarca Deresi’nden borular vasıtası ile sondajlara su çekildiğini görüp komşularını bilgilendirdi.

Ekoloji Birliği Eşsözcüsü Süheyla Doğan, “Covid pandemisinin nedeni zaten ormansızlaşma ve yaban hayatına müdahale. Bizi daha ne kadar ormansızlaştıracaksınız? Daha kaç pandemiye sebep olacaksınız? Kuraklık var, susuzluk var, iklim krizi var! Siz bilmiyor musunuz? Size ne var ki, krizlerin yükünü yoksul halk çekiyor ne de olsa. Yeter artık, durun!.. Bir durun! … “Tokat-Erbaa’da Verusa, Taşova’da Uğur Barlık, Niksar’da Eczacıbaşı, Amasya’da Koza Madencilik, Pozitif AŞ ve daha yüzlerce şirkete ruhsat veren bakanlık, bir dön bak yaptığına. Ne yaylalar kalıyor ne meralar ne ormanlar ne su kaynakları. Memleketin yüzde 70’i maden alanı oldu sayenizde” dedi. 

DURMAZLAR ! DURMAYACAKLAR !

AKP, iktidarı talan araçı olarak görüyor ve “ne götürdüysem kârdır” diyerek hiç bir ölçüyü, hiç bir uyarıyı dikkate almaksızın ülkeyi yok ediyor. Yaşanan talan ve yok etmeden halkın ne şekilde etkileneceği, onları ilgilendirmiyor. Artık “ülke elden gidiyor” sözü ete kemiğe bürünmüş durumda.  

Doymazlar. Doymayacaklar. Durmazlar. Durmayacaklar ! Halk bu soyguncu soyunu durdurana, yok edene kadar…

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.