14 Haziran Adil Yargılanma Günü Ve Ebru Timtik Ödülü

Her yıl 14 Haziran gününde dünya genelinde Adil Yargılanma Hakkı Günü olarak etkinlik ve eylemlere konu edilip bir ülkedeki sorunlara odaklanılacak.

Gün kapsamında, Ebru Timtik onuru ve anısına seçili ülkede ödül verilecek.

Avrupa Barolar ve Hukuk Cemiyetleri Konseyi (CCBE), Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Avrupalı Avukatlar Derneği (ELDH), Avrupa Barolar Federasyonu (FBE), Avrupalı Demokrat Avukatlar (EDL-AED), Fransa Barolar Birliği (CNB), Uluslararası Demokratik Avukatlar Derneği (IADL), Uluslararası Avukatlar Derneği (UIA), Uluslararası Barolar Birliği İnsan Hakları Komitesi (IBAHRI), İtalya Barolar Birliği (CNF), İngiltere ve Wales Hukuk Topluluğu ile Avukatlar için Avukatlar (L4L) aylardır yürüttükleri çalışmalar ardından bugün, Uluslararası Adil Yargılanma Hakkı ve Ebru Timtik Ödülünün ilanı gerçekleşti.

Her yıl 14 Haziran gününün, dünya genelinde Adil Yargılanma Hakkı Günü olarak etkinlik ve eylemlere konu edileceği ve gün kapsamında her yıl seçilen bir ülkedeki adil yargılanma sorunlarına odaklanılacağı belirtildi. Seçilen ülkede adil yargılanma hakkının güvence altına alınması için olağanüstü çaba harcayan kişi ya da kurumlara da adil yargılanma hakkı talebi ile sürdürdüğü ölüm orucu eyleminde hayatını kaybeden  Av. Ebru Timtik onuru ve anısına ödül verileceği duyuruldu.

Uluslararası Adil Yargılanma Hakkı Günü’nün ilki olacak olan 14 Haziran 2021 tarihinde uluslar arası çevrimiçi bir etkinlik organize etmeye ve bu gün kapsamında Türkiye’de yaşanan yaygın adil yargılanma hakkı ihlallerine odaklanmaya karar verildi. 

Organizasyon adına bianet’e açıklama yapan Avukat Ceren Uysal, “Hepimizi harekete geçiren, Ebru’nun yaşamını kaybetmesi oldu” dedi:

“Bir avukatın adil yargılanma hakkı için yaşamını ortaya koymak zorunda kalmasının ardından, bu kadar temel bir hak için verilen mücadeleyi büyütme sorumluluğu duyduk. Başka coğrafyalarda kimse adil yargılanma hakkı için ölmek zorunda kalmasın diye adım atmak gerektiğini düşünerek bir araya geldik.”

Sosyal ağlarda paylaşın