“898 yara vardı benim vücudumda, ruhumdakileri saymıyorum.”

2018 yılında Lübnan Havalimanı’nda gözaltına alındıktan sonra başına çuval geçirilerek Ankara’ya getirilmişti Ayten Öztürk. 

6 ay boyunca Ankara’da bilinmeyen bir resmi kurumda ağır işkencelere maruz kaldı, vücudunda 898 yara oluşmuştu. 

Bugün ise, iki kere ağırlaştırılmış müebbet cezası istenerek 3. Ağır Ceza Mahkemesinde tutuklu yargılandığı davanın duruşması görüldü.

Ayten Öztürk tahliyesine ilişkin şu beyanlarda bulundu;

“İddianamemde ve mutalada bu kadar uzun tutukluluğu gerektirecek hiçbir şey yok. Tutukluluğumun sürmesi yaşadığım işkencelerin örtbas edilmesi amacıyla olduğunu düşünüyorum. 

Bana cok sıradan bir işmiş gibi işkence yapıldı ama dinleyenlerin sıradan bir olaymış gibi dinlemesini istemiyorum. Ben doktorla görüşmeden önce TEM şubeden biri geliyor ve doktorla görüşüyordu. Bu yüzden doktorlar kafasını kaldırıp bakmıyordu bile.

İşkenceye ilişkin hiçbir soruşturma açılmadı bugüne kadar. Ben adres veremiyorsam işkencenin olmadığını mı gösteriyor?

İnsan hayatı bu kadar ucuz mu? Serbest bırakıldığım dosyada, şimdi ağır müebbetle yargılanıyorum.

Ankara bir senaryo oluşturuyor ve siz de o senaryoya uygun olarak hareket ediyorsunuz. Beni orada öldürmek istemişlerdi öldüremediler şimdi hapishanede öldürmeye çalışıyorlar. 898 yara vardı benim vücudumda ruhumdakileri saymıyorum.”

Duruşma, Avukat’ı Seda Şarıldı’nın yaptığı savunmayla devam etti: 

“Siz hakkında kırmızı bülten çıkarılmamasına karar verdiniz. Bu yakalama emrinin geri alınmasına dair ara karar kuruyorsunuz. Ve Ayten Öztürk hakkında savunmasının tespit edilmesi için yakalama kararı veriyorsunuz.

Bu tarihlerde müvekkil zaten çoktan yakalanmış durumda. Bu süreçte 6 ay işkence görüyor. Nihayetinde bos bir arsada siyasi şube polislerine teslim edildi. Sizde SEGBİS açtınız savunmasına verince yakalamasını kaldırdınız. Yakalama tutanağıyla Ankara’da bir iddianame hazırlandı.

Dosya birleştirilmek istendi siz reddettiniz fakat daha sonra tutuk devam kararları vermeye başladınız. Dosyada yeni hiçbir şey yok ama tutuk devam kararı vermeye devam ediyorsunuz. Tutuk devam kararlarınız noktasına virgülüne kadar aynıydı bugüne kadar.

Yakalama tutanağı nedir? Yakalama tutanağı müvekkilin 6 ay işkence gördüğünün delilidir. Siz bu tutanağa dayanarak tutuk devam kararları veriyorsunuz. Mütalaada beraat istenen bazı sanıklar var. Ayten Öztürk ile aralarında hiçbir hukuki fark yok.

Müvekkilimizin tedavi olması gerekiyor. Ve bu tedaviye devam edecek tahliye ederseniz. Bu aşamada tutuk devam kararı telafisi imkânsız zararlar doğuruyor, tahliyesini talep ediyoruz.” 

Ayten Öztürk’ün tutukluluk halinin devamına karar verilerek, bir sonraki duruşma 19 Mart 2021 tarihine saat 13:00’e ertelendi.

Sosyal ağlarda paylaşın