“ Yunanistan’dan Türkiye’ye Öğrenci Hareketi Kazanacak”

Yunanistan’daki öğrenciler ülkelerindeki gerici üniversite reformuna karşı direnişteler.  Yunanistanlı üniversite öğrencileri, her eylemlerinde Boğaziçi Direnişine de dayanışma gösterip destek veriyor. 

Atina olmak üzere Yunanistan’ın birçok şehrinde bugün öğrenciler eylem gerçekleştirdi. Binlerce Üniversite öğrencisi, aileleri, eğitimciler ve üniversite çalışanları, çeşitli sendika ve kitle örgütlerinin bugün üniversite reform taslağını protesto etti. 

Yunanistan’da 1973’ten bu yana ilk kez polis gündemde olan tasarıyla üniversitelere girebilecek. Yunanistan’da iktidarda olan sağcı Yeni Demokrasi (ND) Kiryakos Miçoktakis, Politeknik direnişinden bu yana llk kez üniversitelere polis konuşlandırmayı içeren yasa tasarısını yarından itibaren Meclis gündemine taşıdı. Yasa tasarısı emekçi ailelerinden gençlerin üniversiteye girişini zorlaştıran ve kampüslerde özel polis gücü oluşturulmasını sağlıyor. Yarından itibaren Meclis’te görüşülmeye başlanması beklenen ve iktidardaki sağcı Yeni Demokrasi Partisi Milletvekilleri tarafından yasalaştırılmak isteniyor. Tüm üniversite kampüslerine en az bin üniformalı kolluk gücünün yerleştirilmesi planlanıyor. Yasa tasarısı ayrıca üniversite eğitimini sürdüremeyen öğrencilerin okuldan ihraç edilmesinide içeriyor. Tasarıya göre, dört yıl öğrenim süresini tamamlayanlar için iki ek yıl, dört yıldan uzun süredir devam eden bölümlere katılanlar için ise üç ek yıl veriliyor. Bu da soruşturmalara uğrayarak derslere girmesi engellenen öğrencilerin okuldan atılmasının önünü açacağı yönünde tepki görüyor.

Üniversite öğrencileri, aileleri, eğitimciler ve üniversite çalışanları, çeşitli sendika ve kitle örgütlerinin de desteğiyle kitlesel gösteriler düzenleyerek taslağın geri çekilmesini talep ediyorlar.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) de tasarının ülke genelinde protesto edileceğini belirterek, “Hükümet, üniversiteleri hedef alan tasarıyı geri çekmeli ve gerekli tüm önlemleri alarak üniversiteleri yeniden açmalıdır. Bu alçak yasa tasarısını geri püskürtelim” çağrısında bulundu.

Selanik’te öğrenciler üzerinde Türkçe-Yunanca “Kampüste polis istemiyoruz. Yunanistan’dan Türkiye’ye öğrenci hareketi kazanacak” yazılı dev bir pankart açtı.

Sosyal ağlarda paylaşın