Boğaziçi Direnişine Destek

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne Melih Bulu’nun atanmasını protesto için düzenlenen eylemlerde hükümetin izlediği tutuma uluslararası düzeyde de tepkiler geldi ve öğrencilerin gözaltına alınmasına tepki göstererek, gözaltıların serbest bırakılmasını istedi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamanın Türkçe çevirisi şu şekilde: “Barışçıl gösterilere katıldığı için gözaltına alınan bütün öğrencilerin ve protestocuların hemen serbest bırakılması için çağrıda bulunuyor ve polisin aşırı güç kullanımına son vermesini talep ediyoruz

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği aynı zamanda AKP’li Bakanlara ayrıca “Yetkililerin LGBT bireylere yönelik nefreti ve ayrımcılığı teşvik eden homofobik ve transfobik açıklamaları kınıyoruz” dedi.

BM’den sonra Federal Meclis İnsan Hakları ve İnsani Yardım Komisyonu Başkanı Gyde Jensen ve Yeşiller parti Milletvekili Cem Özdemir’de Boğaziçi Direnişine destek verdi. 

Federal Meclis İnsan Hakları ve İnsani Yardım Komisyonu Başkanı Gyde Jensen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “göstericilerin yanındayız” dedi. Hür Demokrat Partili (FDP) siyasetçi, “Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Türkiye’de bilimsel özgürlüğün muhafaza edilmesi için protesto gösterileri düzenliyor. Erdoğan TOMA/silahlı polisler gönderiyor ve LGBT düşmanlığının arkasına sığınıyor. Ancak biz göstericilerin yanındayız” diyerek dayanışmada bulundu.

Yeşiller parti Milletvekili Cem Özdemir protesto eylemlerine katılanlara yönelik tutumu eleştiren açıklamalarda bulundu. Özdemir, sosyal medyada yaptığı paylaşımda “Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestocuların cesareti ve yaratıcılığı beni çok etkiliyor. Erdoğan’ın ise buna keskin nişancılarla karşılık vermesi akıl almaz. Alman hükümetinden, artık Türkiye’deki insanlarla dayanışma göstermesini bekliyorum” tepki gösterdi. Cem Özdemir, Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Berlin ziyareti sırasında İstanbul’da 200’den fazla göstericinin de gözaltına alındığını hatırlatarak, Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer’a katil ve dünya halklarının düşmanı NATO ile ilgili de “Umarım bunu dile getirmiştir! NATO için de demokrasi ve hukukun üstünlüğü temel değerler” ifadesini kullandı.

Sosyal ağlarda paylaşın