Yunanistan’da on binler Politeknik direnişi yıldönümünde sokakta

Yunanistan’da 17 Kasım Öğrenci Direnişi’nin 46. yıl dönümünde 10 binlerce kişi, ABD’nin Atina Büyükelçiliğine yürüdü.

Yunanistan’da protestocular, Atina Politeknik Ayaklanması’nın 46’ncı yıl dönümünde polisle çatıştı. 17 Kasım 1973’te ‘Albaylar Cuntasına’ karşı Atina Politeknik üniversite öğrencileri önderliğinde başlayan direnişin yıl dönümünde sert protestosu gösterileri yaşandı.Yunanistan’daki on binlerce insan, eski askeri diktatörlüğe karşı öğrenci ayaklanmasının 46. yıldönümü mitinglerle andı.

Atina’da polis, şehir merkezinde 20 binden fazla genç insanın toplandığını tahmin ediyor. Binlerce genç nüfus, ülkedeki diğer şehirlerde de sokaklara döküldü. Ayaklanma korkusu ile polis, yalnızca Atina ‘da 5.000’ den fazla memuru görevlendirdi.

1973’teki öğrenci ayaklanması Yunanistan’da Albaylar cuntasına karşı direnişin Yunanistan’ın anti faşist ve anti emperyalist mücadele tarihinde çok önemli yeri var. 17 Kasım’da öğrenciler Atina Politeknik’te kendilerini kapatmışlardı.

Politeknik öğrencileri ev yapımı bir radyo istasyonu ile halkı faşist diktatörlüğe karşı ayaklanma çağrısında bulunmuştu bu eylemde. Albaylar faşist cuntası Politeknik’in girişini bir tank kırıp geçip, ayaklanmayı kanlı bir şekilde bastırdılar. 24 kişi katledildi ve 180 ile 200 arası kişi yaralandı. Bine yakın insan tutuklandı. Albaylar cuntası sekiz ay sonra , Temmuz 1974’te düştü.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.