Yunanistan’da Bir Tutsak Açlık Grevinde…

Dimitris Koufodinas, Yunanistan’da bir tutsak.

17 Kasım örgütüne üye olmaktan « Onbir kez müebbet ve  25 yıl hapis cezasına mahkum edildi ve 2002 yılından bu yana, yani 19 yıldır hapishanede. Bu sürenin çoğunu tek kişilik hücre koşullarında geçirdi.

Dimitris Koufodinas, hakları gasp edildiği için 8 Ocak’ta açlık grevine başladı.

Dimitris ile Dayanışma İnisiyatifi tarafından yapılan açıklamada, Dimitris’in 22 gündür devam eden açlık grevi sonrasında aşırı kilo kaybettiği, bayılma nöbetleri, ayakta duramama ve tek başına hareket edememe gibi sağlık sorunları oluştuğunu belirtiliyor.

Dayanışma İnisiyatifi tarafından yapılan açıklamada şu çağrıda bulunuldu :

“Dimitris’e karşı keyfilik ve tüm tedbirler – ister ABD Büyükelçiliğinin, isterse Başbakan’ın ailesinin baskısı altında olsun, yasaların ihlalidir.

Kısa süre önce çıkarılan yasaya uygun olarak Korydallos cezaevine nakledilmesini, kendisine yönelik kurumsal ya da fiili aşağılayıcı ve ayrımcı her türden uygulamaya son verilmesini talep ediyoruz.

Tüm duyarlı kesimleri dayanışmaya çağırıyoruz…

İmza ve dayanışma mektupları e-posta adresine gönderilebilir: ariadni lelaki: lariadni@yahoo.gr 

Açlık Grevi’nin Nedenleri :

Dayanışma İnisiyatifi tarafından yapılan ayrıntılı açıklamada, Dimitris Koufodinas’ın tutsaklık sürecinin gelişimi ve sonrasında tüm hükümlülere tanınan hakların keyfi bir biçimde Dimitris’e tanınmadığı anlatılıyor:

“Dimitris 2002’den beri Atina‘daki Korydallos hapishanesinde özel bir bölümde tutuluyordu.

2018’de, tutsakların hapishaneye ait arazide, tarım işlerinde çalışabildiği Volos hapishanesine transfer edildi. Aslında 2010’dan beri izinli olarak dışarı çıkma hakkına sahip olmasına rağmen, bu hak ona  ancak ilk kez 2017’de verildi.

… Buna rağmen, izinli olarak dışarıya çıkışlar bazı televizyon kanalları, bazı politikacılar tarafından  yoğun bir şekilde polemik konusu yapıldı… çeşitli girişimlerle dışarıya çıkışlara karşı çıkıp, izinli çıkışların durdurulmasını talep ettiler.

Tepki gösterenlerin arasında şimdiki Başbakan ve ailesi de vardı.  ABD ve AB büyükelçiliği de yoğun bir şekilde baskı yaptı.

Bu tartışmaların sonucu olarak, Dimitris 2019 baharından sonra dışarıya çıkış izni verilmedi.”

Pişmanlık duymuyorsan, hak yok !

Dimitris’in haklarının gasp edilmesinin gerekçesi, faşizmle yönetilen ülkelerde de, emperyalist Avrupa ülkelerinde de sık sık gördüğümüz bir gerekçeydi : politik inancı ve bu inançlarından pişmanlık duymaması bu hakkını kullanamayacağı kararı verildi.

Yunanistan hukukuna göre, çıkış iznini buna bağlamanın yasal bir dayanağı yoktu. Ama tam bir keyfilikle bu yönde karar verildi ve uygulandı.

Seçim Sözü :

Dimitris Koufodinas’ın durumu, son seçimlerde de gündemdeydi. Yeni Demokrasi partisi başkanı Kyriakos Mitsotakis, iktidara geldiğinde «Koufodinas‘ı cezaevinden izinli olarak dışarıya çıkma ve yarı açık hapishaneye geçme hakkından da mahrum bırakacağını » vaat etmişti.

Nitekim Kyriakos Mitsotakis, başbakan olunca, Aralık 2020’de çıkardığı 4760-2020 sayılı kanunla, bu hakkı gasp etti.

Çıkarılan yeni kanunda “Terörizm suçundan mahkum olanların, hapishaneden izinli dışarıya çıkma  ve cezasını tarımsal işlerde çalışarak çekeceği hapishanelerde kalma hakları yoktur.” deniliyordu.

Bu kanunla, o aşamada bu kategoriye giren tek tutsak olan Dimitris Koufadis’in hakları gasp edilirken, bundan sonra bu suçlamayla hapsedilecek olanlar için de ‘önlem‘ alınmış oluyordu.

Açlık Grevinin Talepleri :

Dimitris Koufadis, geçen yılın sonunda, 23 Aralık 2020’de, önceden haberdar edilmeden, ailesi ile bağ kurmasına  ve eşyalarını alma imkanı verilmeden, Volos hapishanesinden kaçırılarak ailesinden kilometrelerce uzakta bulunan Domokos’a nakledidi.

Domokos hapishanesinde, şu anda kalabalık, havasız bir hücrede sıkışık dar bir ortamda kalıyor. 18 yıl tek kişilik tutsaklıktan sonra, 63 yaşında bu koşullara mahkum edildi.

Dimitris, kendisine yönelik bütün bu uygulamalara karşı çıkmak, protesto etmek  ve kısa süre önce çıkan yasa gereğince Korydallos‘a nakledilmesi talebinin yerine getirilmesi için açlık grevine başlamaya karar verdi.

Sosyal ağlarda paylaşın